Prezidenti dorážejí na velký summit. Modí je na cestě, Putin bude na videu

22.08.2023 9:25

V Johannesburgu dnes začíná 15. summit hospodářského uskupení BRICS. Diskutovat se bude možná expanze i posílení ekonomické spolupráce mezi státy. Putin se kvůli zatykači od Mezinárodního trestního soudu zúčastní pouze přes video, osobně ho zastoupí ministr zahraničí Sergej Lavrov. Čínský prezident a stejně tak i brazilský prezident již na místo summitu dorazili. Indii bude reprezentovat premiér Naréndra Módí.

Prezidenti dorážejí na velký summit. Modí je na cestě, Putin bude na videu
Foto: thebricspost.com
Popisek: Lídři zemí BRICS

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10690 lidí
Ve dnech 22. až 24. srpna se v Johannesburgu v Jihoafrické republice uskuteční 15. summit hlav států skupiny BRICS, která je hospodářským uskupením států Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky.

Mezi předpokládaná témata summitu patří i expanze uskupení BRICS. V názoru na své rozšíření se státy rozcházejí, uvedla agentura Reuters. Skepticky se k němu staví Brazílie, Indie zůstává nerozhodnuta. Čína ve snaze o posílení svého vlivu rozšíření stejně jako Rusko a Jihoafrická republika podporuje. Podle té zájem o vstup projevilo přes 40 zemí světa včetně Spojených arabských emirátů, Saúdské Arábie a Íránu.

Diskutovat by se na summitu mělo také o další ekonomické spolupráci, způsobu posílení získávání finančních prostředků a poskytování úvěrů v rámci New Development Bank – banky BRICS.

Zpravodajský účet Insider Paper skrze Twitter informoval o příjezdu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Ruský prezident Vladimir Putin se zasedání nebude účastnit osobně kvůli Mezinárodnímu trestnímu soudu, který na něj kvůli údajným válečným zločinům na Ukrajině vydal zatykač. Summitu se proto Putin zúčastní virtuálně a v Johannesburgu ho bude zastupovat ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Ve dnech 22. až 24. srpna se Putin zúčastní XV. Summitu BRICS ve formátu VKS, oznámil Kreml. Ruský prezident bude účastníky summitu prostřednictvím videa informovat o prioritách ruského předsednictví v roce 2024. Na summitu BRICS budou za účasti Putina jednat o možném rozšíření sdružení, globální a regionální agendě a perspektivách jeho rozvoje,“ dal skrze Twitter vědět zpravodajský účet nakloněný Rusku.

Stejný účet dále informoval i o příjezdu brazilského prezidenta Luize Inácia Lula da Silvy. Prezidentem je od 1. ledna 2023 a to již podruhé, první prezidentské období sloužil v letech 2003 až 2010.

Za Indii se na summit vydal premiér Naréndra Módí. Je členem hinduistické a nacionálně orientované Indické lidové strany, coby premiér úřaduje od května 2014.

Akronym uskupení byl poprvé použit ekonomem Jimem O´Neillem z investiční banky Goldman Sachs v roce 2001 a to zatím pouze jako BRIC – Jižní Afrika se k uskupení přidala až roku 2010, formálně se stala členem až 18. února 2011. Banka Goldman Sachs předpokládala, že do roku 2050 bude BRICS dominovat světové ekonomice. Hlavním důvodem tohoto předpokladu byl fakt, že Čína, Indie, Brazílie a Rusko byly řazeny mezi nejrychleji rostoucí a rozvíjející se tržní ekonomiky světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A ČR se jako odpověď ještě více zadluží objednáváním zbraní u USA, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 22.08.2023 9:48:40

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…