Prezidentští kandidáti a ti, kteří stojí za nimi. Václav Klaus v den voleb udeřil

13.01.2023 20:26 | Komentář

„Přímá volba znamenala rezignaci politických stran, jako základního prvku našeho systému parlamentní demokracie, na výběr vhodného kandidáta,“ shrnul bývalý prezident Václav Klaus v den startu prezidentských voleb. Prezidentské volby by dle něj měly být vymezeny politicky, což se prý o těch letošních říci nedá. „Stala se z nich spíše jakási soutěž typu volby královny krásy,“ míní Klaus. Ani jeden z kandidátů pro něj v prvním kole nepřipadá v úvahu.

Prezidentští kandidáti a ti, kteří stojí za nimi. Václav Klaus v den voleb udeřil
Foto: Screen vysílání Prima CNN
Popisek: Václav Klaus

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí
Klaus ve své páteční glose při příležitosti začátku volby již čtvrtého prezidenta naší polistopadové republiky podotkl, že se zdá, že již o volbě Zemanova následovníka na Hradě bylo „řečeno všechno, a že už téměř všechno o sobě řekli i všichni nabízející se kandidáti“. Přesto dle něj ještě dvě věci zůstaly nesdělené.

Kandidáti se dle něj „nesnažili“ vysvětlit, „jakým řízením osudu se do vybrané skupiny možných budoucích prezidentů dostali“. „Šlo totiž o sebevýběr kandidátů a za nimi stojících mediálních agentur. A mnohá témata zůstala tabu. V mnoha ohledech ta nejdůležitější,“ míní bývalý prezident České republiky.

Vážné změny dle něj přinesla také přímá volba hlavy státu. A ty dle něj nebyly ani zdaleka dobré. „Přímá volba znamenala rezignaci politických stran, jako základního prvku našeho systému parlamentní demokracie, na výběr vhodného kandidáta. To je nevysvětlitelným a neobhajitelným defektem naší politiky. Kandidát není vybírán – myšleno jakoukoli reprezentativní skupinou našich občanů. Pouze se nechává zvolit. To považuji za jistou formu negativního výběru, který postrádá jakýkoli pozitivní smysl,“ míní Klaus.



Místo politického vymezení se letošní prezidentské volby dle Klause přesunuly do úplně jiné kategorie, než jakou by dle jeho mínění měly být. „Prezident je součástí politiky. Volby by proto měly být vymezeny politicky, což naše letošní prezidentské volby nejsou. Stala se z nich spíše jakási soutěž typu volby královny krásy (pokud se nemýlí kandidátka Nerudová, že ji její půvab a mládí znevýhodňuje),“ podotkl.

„Krása“ dle někdejšího prezidenta není myšlena jen v onom úzkém slova smyslu, ale je jí myšlena i „morálka, bezúhonnost, vyšší principy mravní, ušlechtilost a podobné charakteristiky“. „To jsou ale požadavky na každého slušného člověka, to nejsou žádné specifické prezidentské charakteristiky,“ míní však Klaus s dodatkem, že „prezident má umět něco jiného“, ale to dle něj „bohužel není – díky našemu zvolenému systému prezidentské volby – u nás vůbec vypointováno“.

„Ale děj se vůle boží,“ zakončil svůj komentář k aktuální volbě nové hlavy našeho státu nástupce Václava Havla a předchůdce Miloše Zemana.

Václav Klaus již dříve uvedl, že si mezi prezidentskými kandidáty – mezi nimiž je předseda ANO a někdejší premiér Andrej Babiš, poslanec Jaroslav Bašta (SPD), Karel Diviš, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima – nedokáže vybrat nikoho, komu by chtěl vhodit svůj hlas.

„Nedovedu si představit, že bych šel v prvním kole dát někomu svůj hlas. V žádném případě nepůjdu,“ řekl Klaus v rozhovoru pro XTV.cz s tím, že přímá volba dle něj „zničila prezidentskou funkci“.

„Je to ostudné, je to smutné, ale nemohu se odhodlat, abych někomu dal svůj hlas. Nemohu se odhodlat, abych někomu dal svůj hlas,“ dodal.

Mnoho lidí dle něj „hledá protestního kandidáta“ a v této souvislosti zmiňují poslance SPD Jaroslava Baštu. Toho však Klaus podpořit – minimálně pro první kolo prezidentské volby – odmítá.

Sám prý nesdílí pocit, že by měl Baštu volit, jelikož jde o jakýsi „protestní hlas rebelující osobě“. „Nevím. Já jsem ho zažil v jeho ministerských a velvyslaneckých funkcích,“ vysvětlil a podotkl, že „nemá motivaci, jako má celá řada mých známých“, že by Bašta byl vhodným kandidátem na prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…