Přilepila se k silnici. Není žena. Bojí se o planetu. Zavřeli ji do sanitky, nevzdala se. Další akce budou

01.06.2021 8:07 | Zprávy

Několikanásobné přilepení se k vozovce přineslo aktivistickému Alžbětku pozvání na rozhovor na iDnesu, spolu s mluvčí Extinction Rebellion v Česku, Veronikou Holcnerovou. Uhlí by podle Alžbětka mělo skončit hned a uhlíková neutralita by měla nastat už v roce 2025, tedy za čtyři roky. Komentovalo i svůj protest: „Pořád do mě jeli, co to tam dělám, proč je kvůli takové hlouposti musí volat. Nevěděli, co mají napsat do těch papírů. Křičeli na mě a házeli na mě nějaké jejich osobní názory.“ A na konec června se chystá velká akce v Praze. Aktivistka je původním pohlavím žena, nicméně se nepovažuje ani za muže, ani za ženu.

Přilepila se k silnici. Není žena. Bojí se o planetu. Zavřeli ji do sanitky, nevzdala se. Další akce budou
Foto: Repro iDnes.tv
Popisek: Alžbětko, člen hnutí Extinction Rebellion

Hned na začátek se moderátor Vokál zeptal, jak se aktivistům vysvětluje hrozba suchem, když hrozí spíš povodně. Ažbětko vysvětlovalo, že i když byl rok 2021 velmi deštivý, tak „ty úhrny byly podprůměrné v dlouhodobějším ohledu“. Mluvčí Holcnerová pak doplnila, že občané ČR už jsou si vědomi problémů klimatické změny, takže je ani letošní jaro nezvyklá.

Alžbětko také mínilo, že o klimatickou změnu se zajímají více mladí, protože se jich bude více týkat. Není spokojeno ani s návrhem uhelné komise, která navrhuje ukončit užívání uhlí do roku 2038, protože v hnutí chtějí uhlíkovou neutralitu už v roce 2025. Tvrdí, že když se to nestane, tak dojde ke kolapsu ekosystému a společnosti. Ale kdy, to nevědělo. „Já osobně nemám ty informace, nevím kdy přesně, myslím, že nikdo to nedokáže odhadnout na rok přesně, možná v řádu desítky let,“ řeklo a odhadlo, že to bude v řádu století.

I v Česku se prý zvýší teploty a zasáhne ho sucho. A kvůli globální situaci se pak začnou stěhovat lidé z jihu do Česka. „Bude velká uprchlická vlna do naší země. A budou docházet zdroje pitné vody a taky jídla, protože na půdě ho nebudeme schopni vypěstovat,“ malovalo Alžbětko temnou budoucnost.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…