Primátor Ostravy, který dal svou stranu k soudu, chce zůstat ve funkci

04.09.2013 16:49

Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD), který spolu s dalšími dvěma straníky neúspěšně napadl u Obvodního soudu pro Prahu 1 kandidátku ČSSD v Moravskoslezském kraji, chce i nadále zůstat v čele krajského města. Kajnar to ve středu řekl novinářům. Šéf ostravské ČSSD Adam Rykala ČTK řekl, že diskuse nad případným odvoláním primátora není na pořadu dne.

Primátor Ostravy, který dal svou stranu k soudu, chce zůstat ve funkci
Foto: i-region.eu
Popisek: Bývalý primátor Ostravy Petr Kajnar

"Ostravě jsem věnoval kus života a pro mě je Ostrava prioritou," uvedl Kajnar. Pokud prý nebude odvolán, chce ve funkci setrvat. Své šance na další působení ve vedení města nechtěl příliš hodnotit. Podle něj bude záležet na tom, jak se rozhodnou jeho straničtí kolegové. "To záleží na nich. Pokud ne, tak je to taky dobře, protože už jsem v politice dlouho," podotkl Kajnar, který se i nadále odmítá podrobněji vyjadřovat k napadení kandidátky sociálních demokratů. "Dohodl jsem se s předsedou (Bohuslavem Sobotkou), že se nebudu k situaci vyjadřovat," uvedl pouze Kajnar.

Někteří sociální demokraté v Ostravě mohou mít další nebezpečné nápady

"Zatím nemám v plánu svolávat zasedání okresního výkonného výboru, kde bychom řešili setrvání některých členů ČSSD v radě města Ostravy, i když nás některé místní organizace vyzývají, abychom situaci řešili," uvedl Rykala. Dodal, že snahou strany je udělat vše pro stabilitu vedení města. "Ale přiznám se, že po zkušenostech posledních dní nemohu dát ruku do ohně za všechny sociální demokraty v Ostravě a nevím, zda nemají nějaké další nebezpečné nápady," uvedl Rykala.

Věří, že Kajnar má v současné době stále důvěru zastupitelů městské koalice ČSSD a ODS. "Okresní výkonný výbor zde není od toho, aby dával důvěru volenému reprezentantovi, v této věci mají hlavní slovo naši zastupitelé," doplnil Rykala. Zároveň ale dodal, že stranu v dalších měsících čeká diskuse nad prací zástupců ČSSD ve městě Ostrava. "Navíc budeme chtít slyšet od pana primátora a kolegů, kteří se k němu přidali, proč svůj osobní neúspěch neřešili v rámci sociální demokracie," podotkl Rykala.

Kajnar dříve prohlašoval, že nechce kandidovat do sněmovny

Primátor a krajský předseda ČSSD na kandidátní listině pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny chybí. Kandidátku zpochybnil spolu se svým náměstkem Tomášem Suchardou a starostkou městské části Radvanice a Bartovice Šárkou Tekielovou. Podle dřívějšího písemného vyjádření Kajnara, které je jediné, jež médiím poskytl, nechce nikdo z trojice v předčasných volbách kandidovat do sněmovny.

Kajnar se do čela kandidátky ČSSD v komunálních volbách poprvé dostal v roce 2006 a následně se stal primátorem. Svůj post lídra obhájil i při volbách o čtyři roky později. ČSSD komunální volby v Ostravě v roce 2010 vyhrála poprvé od roku 1990. Loni ze svých funkcí odstoupili čtyři ostravští městští radní. Byli mezi nimi i dva náměstci primátora - Aleš Boháč, který měl na starosti dopravu, a Jiří Srba, do jehož kompetence patřily například investice a majetek. Kromě nich z rady odešli i Pavel Planka a Miroslav Rojíček. Tehdy se v kuloárech hovořilo o tom, že pokud by se svých míst nevzdali sami, byli by z nich nakonec odvoláni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…