Připravte se, že léčiva budou na příděl. Doba, kdy byl všeho dostatek, je pryč, vzkazuje Válek

14.10.2023 13:17 | Monitoring

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) si lidé budou muset zvyknout, že část léčiv bude dostupná jen v omezeném množství a lékárnám na příděl. „Doba, kdy bylo všeho dostatek, je pryč," řekl MF Dnes. Dodal také to, že stát zatím nemá páky, jak donutit výrobce léků, aby do Česka dodávali dostatečné množství preparátů.

Připravte se, že léčiva budou na příděl. Doba, kdy byl všeho dostatek, je pryč, vzkazuje Válek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Výpadky některých léků trápí Česko od jara. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek však ujišťuje, že v letošní chřipkové sezoně by měl být dostatek penicilinu i jiných antibiotik. „Od 22. srpna jsme dovezli přes 200 tisíc balení, další 170 tisíc bude do konce listopadu,“ říká k penicilinu Válek a dušuje se, že dělá vše pro to, aby byl dostatek léků. Jak však dodává, má omezené možnosti.

Nemůže totiž podle svých slov do budoucna donutit výrobce, aby v Česku byla dostatečná zásoba léků v případě výpadku. „A nemám ani možnost, jak donutit distributory, aby ten lék dodávali do všech lékáren bez ohledu na velikost,“ dodal Válek, jenž postrádá zákon k této problematice. „Babiš tam stále žvaní, ale kdyby mu šlo o lidi, alespoň v tomto případě by nežvanil a nechal by mě to projednat,“ rozhorlil se Válek k dění ve Sněmovně.

Kromě léků hovořil Válek také o schůzce se zástupci mladých lékařů, kteří chtějí od prosince skončit v nemocnicích s přesčasy. „V přímo řízených organizacích rozhodně nedojde k omezení čehokoliv. Tyto nemocnice budou normálně fungovat tak, jak fungují doposud. Ředitelé se už na to připravují. Nicméně jsem si jistý, že s lékaři dojde k nějaké dohodě. Pevně tomu věřím, protože jsem přesvědčený, že všem zdravotníkům, byť chápu jejich výhrady, jde v první řadě o pacienta,“ dodal.

Válek také na svém resortu chystá velkou novelu zákona o veřejném zdravotním připojištění. „Chtěl bych, aby občan, který se stará o svoje zdraví a chodí na prevence a různé screeningy, měl u zdravotní pojišťovny jakýsi osobní účet a mohl část peněz, které odvádí pojišťovně, využívat pro různé typy podpory prevence. Měl by zkrátka svůj osobní účet a tam by si mohl vybrat z široké palety služeb,“ podotkl.

Při svém hodnocení vládního angažmá byl Válek pozitivní. Váží si podle svých slov toho, že i když jde o vládu pěti stran, komunikuje spolu a snaží se hledat řešení problémů. „Uvědomuju si, že musíme daleko více vysvětlovat ty pozitivní kroky, které děláme. Na druhou stranu jsme v polovině volebního období a je logické, že podpora vlády klesá. Tak to historicky vždy bylo,“ podotkl k výsledkům průzkumů, podle nichž vládní strany ztrácejí.

„Navíc bojujeme proti bezbřehému populismu se zkušenostmi od StB, který se nebojí jakkoliv lhát a je mu to úplně jedno. Když na jedné straně máte lháře, který je ochoten říct, že venku sněží, a když zjistí, že si většina lidí myslí, že by bylo lepší, aby svítilo sluníčko, tak otočí, proti tomu se těžko bojuje,“ pravil ministr Válek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

KDO DÁ TENHLE BORDEL PO TĚCH VLASTIZRÁDCÍCH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantek2 , 14.10.2023 18:03:05
Do pořádku , ten si zaslouží Nobelovu cenu a Fialový šmejdi kriminál.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…