Přituhuje. Trestní oznámení šéfa Úsvitu kvůli solárům začala vyšetřovat protikorupční policie

30.05.2016 20:11

Opoziční Úsvit podal na jaře trestní oznámení kvůli výplatě podpory provozovatelům obnovitelných zdrojů energie. Trestní oznámení, podepsané předsedou Úsvitu Miroslavem Lidinským a poslankyní Olgou Havlovou, začal podle informací ParlamentníchListů.cz vyšetřovat Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Přituhuje. Trestní oznámení šéfa Úsvitu kvůli solárům začala vyšetřovat protikorupční policie
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda strany Úsvit - Národní koalice Miroslav Lidinský

"Vyrozumívám Vás, že vaše podání bylo 10. 3. 2016 postoupeno státní zástupkyní Městského státního zastupitelství v Praze Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze, bylo zasláno k dalšímu šetření Policii ČR, Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality," napsal státní zástupce Tomáš Černý předsedovi Úsvitu Miroslavu Lidinskému. Ten se k otázkám ParlamentníchListů.cz, co konkrétně v trestním oznámení napadá, nevyjádřil. ParlamentníListy.cz dopis žalobce Lidinskému získaly.

Škoda až 45 miliard?

Předsedy Úsvitu Miroslav Lidinský na jaře konstatoval, že je výplata solárních subvencí nezákonná. Trestní oznámení míří podle jeho slov na neznámého pachatele pro podezření z podvodu a ze zneužití pravomoci úřední osoby.

První tři až čtyři miliardy korun byly na podpoře vyplaceny podle Lidinského informací v únoru. "Podle podkladů, které máme k dispozici, byly tyto prostředky vyplaceny nelegálně, což považujeme za jedno z největších porušení českých i evropských zákonů," odůvodnil podání trestního oznámení předseda Úsvitu. Celková škoda by přitom mohla činit podle jeho dřívějších slov až 45 miliard korun.

Politické hnutí Úsvit tvrdí, že by subvence musely být schváleny Evropskou komisí, aby byly legální. Předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch poukazoval na dopis z Evropské komise, který obdržela v polovině ledna předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková a který podle něho uvádí opak.

Trestní oznámení Úsvitu prý nedává smysl

Podle výkonného ředitele Aliance pro energetickou soběstačnost Martina Sedláka, kterého citoval časopis Týden, nedává trestní oznámení Úsvitu smysl. Podle něj ze zmíněného dopisu vyplývá, že komise ještě neukončila posuzování českého systému podpory. Policie by se tak případem zabývat neměla, domnívá se Sedlák. "Napadení podpory pro obnovitelné zdroje sice stojí na nulových právních základech, přesto však jde o jasnou ukázku, jak se v Česku podkopává stabilita oboru obnovitelných zdrojů," dodal ředitel.

Česká vláda v minulosti vydala k podpoře pro obnovitelné zdroje nařízení, které podle regulačního úřadu ERÚ není s ohledem na dopis Evropské komise platné. Ministerstvo průmyslu a obchodu naopak uvedlo, že není důvod první část podpory v polovině února vyplatit, a dopis označilo za soukromou korespondenci komise s Alenou Vitáskovou. Celková výše podpory pro letošní rok má činit až 42 miliard korun.

Alena Vitásková se od loňského podzimu s ministrem průmyslu Janem Mládkem i částí odborníků přela kvůli rozhodnutí ERÚ, že většině obnovitelných zdrojů v České republice podpora vyplacena nebude. Požadovala souhlas Evropské komise. Nakonec vláda před Vánocemi schválila nařízení o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů a ERÚ koncem roku za nepřítomnosti Vitáskové podporu vypsal. Náměstka Jana Nehodu, který to udělal, Vitásková v lednu odvolala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…