Přivítali jsme na naší půdě velkého syna vlasti a prezident v ten den jel ke komunistům, hrozil se Moravec

22.04.2018 13:52

Václav Moravec si v Žižkovské věži vyslechl, jaké požadavky položili před premiéra Andreje Babiše (ANO) komunisté. Dozvěděl se také, jak si komunisté představují svou státotvorně-opoziční roli. Zákulisí z jednání o vládě poodhalili první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a bývalý místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Když jejich slova slyšel předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, zděsil se. A spustil kanonádu...

Přivítali jsme na naší půdě velkého syna vlasti a prezident v ten den jel ke komunistům, hrozil se Moravec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Otázek Václav Moravec

Komunisté se v Nymburce v sobotu usnesli, že je i nadále povede již 12 let úřadující předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip. Co z toho plyne pro českou politickou scénu? Znamená to, že se přiblížil okamžik, kdy tato země bude mít vládu s důvěrou? Nejen o tom debatovali v nedělních Otázkách České televize v kauze Čapí hnízdo trestně stíhaný první místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a komunistický poslanec Jiří Dolejš, který již není místopředsedou strany.

Moravec hned na úvod připomněl, že v den, kdy vlast přivítala na své půdě jednoho ze svých velkých synů, komunisty a nacisty pronásledovaného kardinála Josefa Berana, prezident Miloš Zeman jako vůbec první prezident v novodobé české historii vystoupil na sjezdu komunistů a vyzval KSČM, aby se zapojila do vládního jednání.

Kdy se tedy v Česku zrodí vláda s důvěrou? Podle Faltýnka je důležité, aby se tak stalo co nejdříve. Pokud vláda opravdu vznikne, Faltýnek zdůraznil, že se nebudou zvyšovat daně. „My jsme se dohodli, což potěší tady kolegu Zbyňka Stanjuru, že nechceme zvyšovat daně. Naopak chceme snižovat daně,“ zdůraznil Faltýnek.    

Podle Dolejše je důležité domluvit se na mechanismech vládnutí, kde komunisté budou opoziční stranou, ale zároveň vládu umožní. Dolejš však důrazně odmítl, že by šlo o obdobu tzv. opoziční smlouvy, kterou spolu v roce 1998 podepsali Miloš Zeman a Václav Klaus za ČSSD a ODS. Komunisté prý stojí o sepsání jakéhosi garančního patentu. „Je to garance toho, že nebudeme za užitečné idioty. Nechceme být užitečnými idioty, nikoliv dělit se o kořist,“ uvedl Dolejš. KSČM se však i nadále hodlá chovat jako opoziční strana, státotvorně-opoziční strana.

Faltýnek, který se jednání s komunisty zúčastnil, prozradil, že komunisté trvají na otevření církevních restitucí, trvají na tom, aby zločiny z dob privatizace byly nepromlčitelné či aby po celé čtyři roky rostla minimální mzda.

Podle Stanjury je tato debata o spolupráci ANO a KSČM v podstatě absurdní. Hnutí Andreje Babiše si prý samo uzavřelo cestu k jednáním s demokratickými stranami, takže musí jednat s komunisty a s hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. „A ve Sněmovně to funguje naprosto skvěle. Ta stopatnáctka jede. Ale mě nejvíc vadí ta mlha, která kolem toho je,“ podotkl Stanjura.

Předseda poslaneckého klubu ODS Stanjura vyjádřil zděšení nad tím, že prezident Zeman zašel za komunisty a prosí je, aby vstoupili do vlády. To je 30 let po listopadu 1989 hrozivý moment, protože podle ODS se komunisté dodnes nevyrovnali se svou minulostí, a dokud tak neučiní, nelze s nimi jednat. „Najděte mi pět rozdílů mezi Vojtěchem Filipem a Josefem Skálou. Já to nedokážu,“ žádal Stanjura s odkazem na Skálu, jenž bývá označován za „stalinistu“. Filip prý jen dokáže své myšlenky líbivěji zabalit, ale jinak prý on i Skála přemýšlejí stejně.

Kdyby hnutí ANO akceptovalo, že premiérem nemůže být trestně stíhaná osoba, ANO by mělo přede dveřmi frontu demokratických stran, se kterými by mohlo jednat. „Aby byl Andrej Babiš premiér, tak se hnutí ANO rozhodlo, že to bude s podporou hnutí SPD nebo komunistů, nebo SPD, nebo obou. Bez toho to totiž nejde,“ zdůraznil Stanjura.  

Když se dostal ke slovu Faltýnek, vysvětlil postoj ANO jednoduše. „My argumentujeme jednoduše. Kauza Čapí hnízdo je uměle vytvořená a vykonstruovaná kauza. Řada poslanců se byla podívat do spisu, a kdyby tam byly nějaké důkazy, tak by je tito poslanci přinesli. Nepřinesli nic,“ pravil první místopředseda ANO. „Je to umělá a zaplacená kauza. Neumím definovat, kdo za tím stojí, ale když jste trestně stíhaný a víte, že v tom spisu není nic, tak co si o tom máte myslet?“ ptal se Faltýnek.

Poté se obul do KDU-ČSL a „dalších pidistran“. ODS prý byla druhá v cíli, ale rozhodla se skončit v opozici a předkládá zákony. Faltýnek uznal, že ANO tyto návrhy shazuje ze stolu, ale ODS, ANO, ale i komunisté pracují. U lidovců a dalších stran je to údajně jinak. „Nerozumím postoji KDU-ČSL a těchto dalších pidistran, které nemají zájem nic tvořit a chtějí jen bořit. A Piráti také jenom destruují,“ vypálil Babišův zástupce.  

Na paškál si vzal lidoveckého politika Jana Bartoška, který je prý už půl roku v křeči. „Já chápu pana Bartoška, že už je půl roku v křeči, ale měl by to rozchodit. Jsou ve Sněmovně subjekty, které nejsou v křeči a normálně pracují. ODS není v křeči, protože tvrdě kritizuje, ale chová se konstruktivně, ale pan Bartošek, to jsou pouze křečovité výkřiky, nic jiného,“ pokračoval v kanonádě Faltýnek.  

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Velmi citlivě prý Faltýnek vnímá všechny věty, ve kterých se útočí na Andreje Babiše, protože údajně o této kauze ví všechno a má problém s tím, že někdo tuto kauzu využívá k tomu, aby Babišovi ztížil premiérskou práci.

Řeč přišla také na to, jak bude příští vláda vypadat. Komunisté prý dají najevo své výhrady vůči některým členům vlády a uvidí se, jak se k tomu pravděpodobná příští kolice ANO a ČSSD postaví. Dolejš zdůraznil, že komunisté vystupují jako suverénní strana a není pravda, že by hnutí ANO mělo k dispozici poslance komunistických stran.

Dolejš také prozradil, že v tajné volbě o předsedovi sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů volil Jiřího Maška z hnutí ANO, aby odblokoval práci této komise.

Jenže se může stát, že orgány Sněmovny se ještě budou převolovat. Pokud se sociální demokraté stanou koaliční stranou, chtějí otevřít debatu o obsazení jednotlivých výborů. Otázka je, jak se to podaří. Komunisté jsou velmi opatrní. „Když se podíváte na to, jak dlouho se vyjednával současný půdorys, tak my nevznášíme požadavky, které by s tím mohly znovu zatřást, tak proto my žádné požadavky nevznášíme. Kdyby se to podařilo dojednat v klidu, tak do toho vstoupíme, ale sami to iniciovat nebudeme.

Stanjura podotkl, že požadavek ČSSD by mohl rozrušit tu koalici, která ve Sněmovně fakticky funguje už šest měsíců. „Myslím, že ani sociální demokraté nechtějí být za užitečné idioty v Poslanecké sněmovně a pokusí se vykopat příkopy mezi koalicí a SPD,“ podotkl Stanjura v narážce na slova Jiřího Dolejše, který v první hodině otázek také mluvil o tom, že komunisté nechtějí být za užitečné idioty.

Moravec v této souvislosti připomněl, že firmy dnešního místopředsedy SPD Radima Fialy vyhrály některé zakázky holdingu Agrofert. Faltýnek okamžitě doplnil, že firmy Radima Fialy zvítězily v elektronických aukcích. S tím on jako Faltýnek prý neměl nic společného. Prozradil však, že s Radimem Fialou ho pojí třicetileté přátelství. Znají se z Prostějova.  

Toto přátelství však prý nemá nic společného s tím, že ANO hlasovalo pro to, aby se politici SPD včetně Fialy ocitli ve vedení Sněmovny. ANO tak prý činilo jen s ohledem na proporční zastoupení jednotlivých stran v orgánech Sněmovny.

Než se pánové rozloučili s diváky, Faltýnek si rýpl do ODS. Konstatoval, že když je ODS v opozici, navrhuje snižování daní, a když je ve vládě, daně zvyšuje. „Ale to není pravda,“ ohradil se Stanjura. Než se však pánové mohli začít hádat, Moravec jejich diskusi utnul.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…