Profesor Krejčí: Americké atomovky všude v Evropě. Co asi udělá Rusko? Slováci, pozor

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
12.01.2022 17:52 | Zprávy

Pro časopis Argument vysvětloval téma jaderného zbrojení profesor Oskar Krejčí. Mimo jiné zmínil, že pokud Slovensko pronajme USA své dvě letiště, tak nebude mít žádné záruky, že na nich USA nebudou mít jaderné zbraně pro letadla. A také vysvětlil, proč Američané odstupovali od smluv s Ruskem, které pocházely ještě z dob Sovětského svazu. Má vzkaz pro nové ministry a také pro novináře, kteří šíří hysterii.

Profesor Krejčí: Americké atomovky všude v Evropě. Co asi udělá Rusko? Slováci, pozor
Foto: Jiří Skupien
Popisek: Prof. PhDr. Oskar Krejčí, CSc

Podle Oskara Krejčího se rozpadl systém důvěry, pokud jde o strategické zbraně, systém kontroly zbrojení. Upozornil, že mimo česká média proběhlo prohlášení pěti jaderných mocností, členů Rady bezpečnosti OSN. V něm se mocnosti přihlásily k tomu, že je potřeba zabránit vzniku jaderné války a také zabránit vzniku závodů ve zbrojení. Profesor Krejčí to považuje za první krok k obnově kontroly jaderného zbrojení. Dokonce se v něm mluví o jaderném odzbrojení.

Uvedl, že po vítězství ve studené válce začaly USA postupně vypovídat dohody o těchto zbraních, které byly uzavřeny se Sovětským svazem a Rusko je převzalo. Například smlouva o omezení systému protiraketové obrany, pak smlouva o likvidaci raket krátkého a středního doletu a i smlouvu o otevřeném nebi. Je tedy rád, že se v prohlášení mocnosti odvolávají na smlouvu o nešíření jaderných zbraní, která je prý nejdůležitější v systému kontroly.

Ovšem problémem této smlouvy dle Krejčího je, že neřeší umisťování jaderných zbraní na území nejaderných států. V zahraničí mají jaderné zbraně umístěny Spojené státy. „150 jaderných náloží je umístěno v Turecku, v Itálii, ve Spolkové republice Německo, v Belgii a Nizozemsku,“ uvádí s tím, že jaké nálože jsou na střelách se dá modifikovat, tedy mohou mít ničivou sílu až 400 kilotun TNT.

Při té příležitosti mluvil o Slovensku. „Pokud Američanům pronajmou dvě letiště, kdo jim zaručí, že tam Američané nebudou skladovat nebo že ho nepoužijí pro tranzit jaderných náloží? Protože ty nálože, o kterých jsem mluvil, to jsou bomby k letadlům. A vy nevíte, jestli to zavěsí pod bitevník nebo pod strategický bombardér,“ položil otázku.

Dal Američanům za pravdu, že smlouvy o jaderných zbraních zastarávaly a neměly kýžený účinek. Ale namítl, že pokud smlouva zastarává, tak by se měla nahradit novou, ne ji jen vypovědět.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…