Profesor z USA: Nemám pochopení pro český strach z uprchlíků, protože...

28.07.2015 19:58

Profesor historie a mezinárodních vztahů na Boston University v USA, který v sedmdesátých letech minulého století emigroval z Československa, pronesl varovná slova o možném spojenectví Turecka s Islámským státem. Českým občanům následně pořádně vyčinil za postoj k uprchlíkům. Lituje toho, že u nás nežijí politici, kteří by dokázali lidem vysvětlit to podstatné.

Profesor z USA: Nemám pochopení pro český strach z uprchlíků, protože...
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Igor Lukeš, profesor historie a mezinárodních vztahů na Boston University v USA, zavítal do úterního Interview ČT24. Hovořil především o jednotě NATO ve vztahu k tomu, co teď činí Turecko. Této zemi se dnes dostalo slabé podpory, ale podle Lukeše vlastně turečtí politici vlastně nic nečekali. Jsou zvyklí kvůli dlouholetému čekání na členství v EU, o které už možná dnes ani tolik nestojí.

Musíme si také uvědomit, že Blízký východ je složitým regionem, kde se jen těžko hledá jasná dělící linie mezi spojenci a nepřáteli. „Pro Turecko je prvotním zájmem potlačit kurdský separatismus. Boj proti Islámskému státu je jen bonusovou záležitostí a může se dokonce stát, že Islámský stát bude spojencem Turecka v boji proti Kurdům,“ popsal teoretickou možnost.

Vzpomeňte si na druhou světovou válku

V obecné rovině se vyjádřil i k uprchlické krizi. Představa, že za nás tuto krizi vyřeší jiní, zatímco my doma budeme jíst knedlo zelo vepřo, tak to je velmi naivní představa. „A dokonce představa nebezpečná,“ varoval Lukeš. Proč? Protože v moderním světě neobstojíme, pokud se budeme uzavírat do sebe. EU se podle jeho názoru nepřipravila na hrozící situaci, ačkoli bylo jasné, že v Sýrii či v Iráku existuje velký problém.

Jelikož byl Lukeš v sedmdesátých letech dvacátého století sám uprchlíkem, byl by rád, kdyby se Evropa chovala k současným uprchlíkům vstřícněji. Na druhé straně by uprchlíci neměli čekat, že u nás najdou zlato na ulici a musí respektovat zdejší zákony. „Když vidím hochy s holými hlavami a mávají šibenicemi, tak mě skutečně mrzí, že neměli šanci skandovat heslo nic než národ v březnu 1939 nebo v srpnu 1968,“ prohlásil Lukeš. Skandovat heslo nic než národ v dnešním světě je nesmyslné.  

Jak by to asi vypadalo, kdyby se politici ptali švýcarské veřejnosti za druhé světové války, zda je správné přijmout uprchlíky. Švýcaři by to pravděpodobně odmítli. Na takové referendum ale naštěstí nedošlo. „My bychom se proto z historie měli poučit a chovat se jinak,“ žádal Lukeš. Myslí tím zkrátka to, že bychom uprchlíkům opravdu měli pomoct.

„Sám žiji v zemi, kde se střetávají desítky různých kultur, desítky různých náboženství a podle mého názoru to funguje mnohem lépe tam, než tady,“ uzavřel své vystoupení souvětím, kterým dal najevo, že nemá příliš pochopení pro strach z uprchlíků u nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…