Prohrál jsem i proto, že jsem bojoval čestně, uvedl Jiří Drahoš v ČT. Zvažuje teď Senát

27.01.2018 21:05

Jedním z důležitých důvodů mé prohry bylo, že jsem po celou dobu bojoval čestně a férově a že jsem nedával žádné podpásové údery. O některých podporovatelích Miloše Zemana prý totéž říci nelze.

Prohrál jsem i proto, že jsem bojoval čestně, uvedl Jiří Drahoš v ČT. Zvažuje teď Senát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš s chotí před Rudolfinem

Poražený Jiří Drahoš vystoupil v ČT. Ocenil úžasnou podporu, které se mu dostalo od dvou milionů a sedmi set tisíc voličů navrch. Přislíbil, že zůstane ve veřejném životě a bude s lidmi o věcech diskutovat, protože právě v diskusi lze zahrabávat příkopy. „Mně se prostě nelíbí systém rozděl a panuj,“ prohlásil Drahoš. Zeman podle něj nálepkuje své odpůrce, a tím společenské příkopy prohlubuje.

Spolu s prezidentem tyto příkopy prohlubují i jeho podporovatelé, kteří podle Drahoše šířili ve společnosti lži. „Jedním z důležitých důvodů mé prohry bylo, že jsem po celou dobu bojoval čestně a férově. Že jsem o svém soupeři nešířil v médiích nebo na internetu žádné nepravdivé zprávy. O sobě jsem se jich dočítal obrovské množství.“

Stačí se prý podívat na to, jak stoupenci Miloše Zemana označovali Drahoše za vítače. Přitom názory na řešení migrační krize jsou si u obou pánů poměrně podobné. Jak Zeman, tak Drahoš říkali, že je potřeba chránit hranice EU a uprchlíkům pomáhat, ale pomáhat jim co nejblíže u jejich domovů.

A přece se o sobě Drahoš dočítal, že sem pozve migranty, že kvůli němu klesnou důchody a tak podobně. Tyto a další lži se šířily lavinovitě v e-mailech i jinak.

Drahoš prý také  však věří, že jeho voliči budou respektovat Miloše Zemana jako vítěze voleb. „Já myslím, že moji voliči respektují to, že Miloš Zeman zvítězil. Je to zvolený prezident.“ O chvíli později připomněl, že Miloši Zemanovi popřál na dálku asi dvakrát k vítězství, ale nevidí důvod, proč by mu měl přát třeba ještě osobně.

Jistou roli prý mohl sehrát i Andrej Babiš (ANO), který vyzval k volbě Miloše Zemana, ale pochybuje, že všichni voliči Miloše Zemana bezmezně poslouchali. Uznal, že mu mohlo uškodit to, že se v kampani opakovaně vymezoval proti Andreji Babišovi, ale nic by na tom neměnil. Je bytostně přesvědčen, že trestně stíhaný premiér poškozuje jméno České republiky v zahraničí.

A co bude dělat dál? Jednou z možností je, že bude kandidovat do Senátu, který vnímá jako pojistku demokracie. V tuto chvíli však ví jen to, že si chce vše pečlivě promyslet a do tří měsíců mít jasno, co bude dál. V pondělí prý bude mít poradu se svým týmem a promluví si o tom, co bude dál. Řada lidí z jeho týmu má své civilní zaměstnání a vrátí se ke své původní práci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…