Proti Benešové je potřeba demonstrovat dřív, než něco provede, spustil u Tachecí Jandourek

09.05.2019 20:55

Do Osobnosti Plus přišel rozmlouvat s Barborou Tachecí komentátor serveru Forum24 Jan Jandourek. V případě Benešové a demonstrací proti ní prý platí princip předběžné opatrnosti. Mluvil také o svém příteli Tomáši Halíkovi a o tom, jak je česká společnost rozdělená. A podle něj jsou zde lidé, kteří nemají v politice svého mluvčího.

Proti Benešové je potřeba demonstrovat dřív, než něco provede, spustil u Tachecí Jandourek
Foto: Repro Youtube
Popisek: Komentátor Fora24 Jan Jandourek

Barbora Tachecí Jandourkovi připomenula jeho slova: „Proti Benešové je třeba protestovat dřív, než něco provede.“ Jandourek to obhajoval principem předběžné opatrnosti. „Vím, že z pana Kajínka neudělám ministra spravedlnosti,“ vysvětloval Jandourek, že určití lidé nejsou podle své dosavadní životní dráhy vhodní do funkce. „Víme, že paní Benešová je loajální k panu prezidentu Zemanovi, že při té náhlé výměně tam premiér Babiš nebude chtít někoho, kdo by mohl dělat nějaké problémy,“ říká Jandourek a dodává, že to je legitimní důvod pro to, aby se otázky o Benešové objevily.

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí

Jandourek přestoupil z římskokatolické církve do starokatolické. V souvislosti s tím zmínila Tachecí jméno kněze Tomáše Halíka, pod kterým Jandourek sloužil. Jandourek řekl, že byli přátelé. „Myslím si, že navzájem, přes samozřejmě různé rozdíly, si rozumíme v tom, že jakoby chápeme, o co tomu člověku jde,“ řekl Jandourek a dodal, že se ho Halík v roce 1993 ujal. A pokud se děje nějaká nespravedlnost nebo útok na Tomáše Halíka, tak se ho prý snaží zastat. Potvrdil Tachecí, že s ním souzní, pokud jde o názory.

Moderátorka pak vytasila Halíkův citát: „Můžou mě zavraždit, počítám s tím. Zosobňuji vše, co Češi nenávidí,“ a zeptala se, jak to Halík myslel, co na něm Češi tak nenávidí. Jandourek prohlásil, že Halík je i rodinně spojen s čapkovskou tradicí a Čapek údajně zosobňoval něco, co se určitému typu českých lidí nelíbí. „On koneckonců sám Halík říká, co těm lidem vadí,“ dodal. „Existuje takový názor, který se může týkat aspoň poloviny populace, ale někdy i víc, totiž že jsme společnost, která je sekulární. Že jsme společnost, a to ukazuje několik průzkumů, která je nějakým způsobem ustrašená z nějakých cizích vlivů. Což je paradox, protože z nich jsme tady žili po staletí. Včetně Husa,“ snažil se vysvětlit Jandourek, co Halík myslel, a dodal, že je zde již po staletí rozdělená společnost. Podle něj tito lidé narážejí na Halíka a on naráží na ně. Ale nikdo nemůže vyhrát, takže se stupňuje napětí.

S Tachecí ještě řešili otázku, kdo je vlastně liberál a zda do toho patří problematika menšin. „Tam je právě rozdíl, jestli se to dělí na liberály levicové, nebo pravicové. Tam se právě může stát, že se někdo upne na problematiku menšin a přehlédne, že je tady většina, která má velký problém,“ řekl Jandourek. Tachecí se pak ujišťovala, že to se moderním liberálům děje, a Jandourek to potvrdil. „V Česku je v tom takový zmatek, ten posun je někde znát, třeba ve Spojených státech nebo v západních zemích jakoby víc, ta fascinace tím tématem, které navíc je důležité. Ale když velkej balón nafouknete, že je úplně největší, tak je to problém. A pak se tady přehlédlo, že je tady spousta lidí, kteří mají nějakou frustraci, což jsou ti, o kterých se říká, že to nejsou ‚vítězové transformace‘ nebo listopadu,“ pravil komentátor a dodal, že třeba i vítězi jsou, ale srovnávají se s ostatními, a ne s tím, co bylo dřív. Prý takoví lidé cítí tíseň, mají pocit, že to je neperspektivní, a nemají za sebe mluvčí. Dříve prý lidé vysílali politiky k moci, aby hájili jejich především ekonomické zájmy, a teď mají pocit, že jejich zájmy nikdo nehájí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…