Proti Fialovi a za zemědělce! Spanilá jízda ze severních Čech až na Moravu. Tam už byly stovky aut

27.01.2024 20:30 | Reportáž

Proti zemědělské politice a vládě protestovali v sobotu příznivci strany PRO jízdou automobily ze severních Čech až do moravských Letovic. Větší část cesty vedla po dálnici, v závěru akce nechyběly ani zemědělské stroje. Akce se uskutečnila po úspěšném protestu chomutovských zemědělců a v kontextu o poznání silnějším odporu evropských zemědělců.

Proti Fialovi a za zemědělce! Spanilá jízda ze severních Čech až na Moravu. Tam už byly stovky aut
Foto: Václav Fiala
Popisek: Řidiči se chystají na protestní jízdu proti zemědělské politice a Fialově vládě.

Na „sběrném“ místě u Slaného čekala desítka lidí a několik označených automobilů, které se pak vydaly na „spanilou“ jízdu.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57764 lidí
Řidiči na odpočívadle, kde se účastníci kolony soustředili, byli překvapeni a nejdříve příliš nechápali, co se děje. Zvláště zahraniční, kteří jsou podle jejich vlastních slov zvyklí na podstatně větší účast a také to, že se spíše jezdí přes jednotlivá města. Dávali ale troubením i světly najevo svoji podporu. To bylo v rozporu s tuzemskými řidiči, kteří akci spíše odsuzovali, že jde o věc individuálně každého člověka. „Zemědělci už skomírají a časem ani nebudou,“ mávl rukou jeden mladík z „vytuněného“ fordu.

Jaký rozdíl s Vysočinou a Moravou, kdy již mnohem silnější kolonu zdejší téměř vítali. „Byla to vynikající akce, které se zúčastnilo mnoho lidí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz jeden z organizátorů Rostislav Kubíček z hnutí Občan v odporu. „Bylo tam hlavně hodně osobních aut, protože nešlo jen o zemědělský protest, ale akci proti vládě Petra Fialy. Už od Chomutova se k nám po cestě přidávala auta, začalo to v Lounech a vrcholilo v Letovicích. Tam proběhla jízda, kde bylo až několik stovek aut. Byly tam i kamiony a samozřejmě také traktory. Lidé byli z toho nadšeni a ukázalo se, že naštvanost proti vládě je čím dál větší. Byť byla velká zima, tak lidé na nás čekali i na zpáteční jízdě. Policie to zajistila dobře, neposílala do kolony žádná auta,“ pochvaloval si spoluorganizátor. „Řidiči na nás blikali a vůbec jim to nebylo nepříjemné.“

Zahraniční spory

Organizátoři plánují další protest a rozhodně prý přitvrdí. Vzory vidí v zahraničí. Tam čím dál víc eskalují akce, a to především ve Francii, ale rovněž i v Itálii, Beneluxu a Polsku. Naopak v Německu zdá se vyčkávají, protože tamní spolková vláda jim nevyšla vstříc. Avizované blokády marketů se zatím nekonají, stejně jako zákaz vývozu zemědělských produktů z Bavorska, kterým pohrozil bavorský ministerský předseda na jednom z největších protestů v Norimberku. Berlín je zatím tedy relativně klidný, konají se setkání a rozhovory a mezitím již opět probíhá na několik dní přerušená stávka strojvedoucích.

Někde přitápí, jinde udržují

Velké protesty jsme zaznamenaly rovněž v Rumunsku, kde hlavní příčinou odporu je dovoz ukrajinské pšenice. Naopak, bez velkých akcí je zatím Rakousko a také Slovensko. Základním problémem je neúměrné daňové zatížení zemědělců, omezení subvencí, dovoz potravin a výrobků z Ukrajiny. V Čechách se velmi diskutuje kolem zvýšení daně z nemovitosti, kterou nyní budou zemědělci platit a jež je v porovnání s loňským rokem o 75 procent vyšší. Velkým problémem je Grean Deal, kdy v Evropě se budou muset neobhospodařovat a nechat ležet ladem tisíce hektarů orné půdy. Zemědělci podle nich oprávněně upozorňují, že vypukne potravinářská krize, kterou nezaplní dovozy z jižní Ameriky, Číny nebo Afriky.

Podpora zemědělců je v západní Evropě od běžných občanů velmi vysoká, u nás se zdá, že toto téma příliš nehýbe společností a politici odmítají tvrzení, že je zde cítit nějaké pnutí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…