Proti systému? Každý pátý. „Všechno zpochybňují,“ posteskl si expert

12.10.2022 17:59 | On-line

Odborník na mediální manipulace Roman Máca tvrdí, že čtyři procenta Čechů jsou čistě proruští a dalších 10 procent často přejímá ruské „narativy“. Tito lidé prý z vlastního přesvědčení šíří ruské dezinformace na sociálních sítích a snaží se přesvědčit velké procento lidí, kteří nemají vyhraněný a informovaný názor. Takovými proruskými dezinformátory jsou podle něj i lidé, kteří organizují demonstrace „Česká republika na 1. místě“, jež dvakrát zaplnily Václavské náměstí v Praze.

Proti systému? Každý pátý. „Všechno zpochybňují,“ posteskl si expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Máca

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Máca připomíná, že mezi Čechy je množství lidí s proruskými názory a početná skupina lidí v šedé zóně, kteří nevědí, co si mají myslet. A právě na ně míří proruské dezinformace a propaganda, jako například po útocích na Kerčský most na Krymu. „Na základě dat víme, že 4 % Čechů jsou proruští a dalších až 10 % přejímá ruské narativy, že Ukrajina nikdy nebyla suverénní země a že Rusko jen hájí své zájmy,“ říká Máca v rozhovoru pro Český rozhlas, že tito lidé označují útok na most jako teroristický akt.

Most, po kterém se hojně přepravuje vojenská technika, je ale podle Mácy zcela legitimním vojenským cílem ve válce, navíc pokud byl postaven „nezákonně“ na anektovaném území. „Ale lidé stojící na straně Ruska to stejně jako Putin považují za teroristický útok. Celý víkend bylo možné sledovat jejich oplakávání a zároveň varování, že přijde pomsta. A když v pondělí došlo k tomu ostřelování, tak přišly reakce ve smyslu: ‚Máte, co jste chtěli.‘ Našim vlastencům vraždění civilistů nevadí nebo tvrdí, že si to Ukrajinci dělají sami,“ všímá si Máca.

Právě za vlastenectví prý většina proruských dezinformátorů a podporovatelů dlouhodobě schovává své „antisystémové názory“. „Dezinformátoři vědí, že kdyby začali organizovat demonstrace na podporu Ruska, tak to skončí fiaskem. Ale oni to zaobalí jako ‚Česká republika na 1. místě‘ a tvrdí, že jsou vlastenci, ale ve skutečnosti prosazují ruské zájmy, protože chtějí opustit Evropskou unii a odjet do Moskvy jednat o kontraktech,“ má jasno Máca.

Podle Mácy je zhruba 20 % lidí „naladěno antisystémově“ a tito lidé zpochybňují vše, co je uvedeno v tradičních médiích. „Troufám si tvrdit, že kdyby do Čech přijely ruské tanky a byli na nich ruští vojáci mluvící rusky, tak někteří si budou myslet, že jsou to americké tanky s americkými vojáky, kteří akorát mluví rusky,“ říká sarkasticky.

Dezinformátoři se prý prostřednictvím sociálních sítí snaží oslovit lidi z šedé zóny, kteří si neumějí dohledávat informace a nevědí, čemu mají věřit. Takových lidí je dle analytika nemalé procento. „Nahlodává je to, protože ti trollové se snaží vytvořit smršť komentářů a smajlíků, aby dokázali, že většinový názor je proti. To má nahlodat lidi, kteří věc nesledují tak detailně a přijímají informace povrchněji,“ míní Máca.

Zásadní platformou pro šíření hoaxů je podle něj v České republice síť Facebook. Tam prý ruská propaganda a její čeští spolupracovníci udávají agendu a černou práci potom v diskusích dělají lidé z přesvědčení.

„Vnímají to jako aktivismus, boj proti systému. Ale samozřejmě vidíme spoustu nějakých falešných účtů s obrázky kytiček, zvířátek, vnoučátek nebo třeba i fotky pornohereček a atraktivních žen stažených z internetu. Ty pak zaplavují diskuse pod články,“ dodává odborník na bezpečnost v mediálním a digitálním prostoru.

Proto je podle Mácy nejdůležitější bojovat proti primárním dezinformátorům, než se snažit hoaxy vyvracet. „Je zde spousta iniciativ, které vyvracejí hoaxy, ale to pak nedoputuje k cílové skupině. Zásadní je bojovat proti těm dezinformátorům, a zejména proti těm, kteří se zaštiťují svobodou slova, ale píšou na zakázku za peníze z Moskvy,“ prohlásil Máca.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…