Prý rasistický útok. Nakonec se ukázalo, že si to muslimka vymyslela

18.01.2017 10:52

Rakouští bojovníci proti xenofobii včera a předevčírem zažívali doslova žně v souvislosti s případem čtrnáctileté muslimky, které údajně jiná žena nadávala do teroristek a potom ji vystrčila do kolejiště. Nyní se ale ukazuje, že vše bylo úplně jinak.

Prý rasistický útok. Nakonec se ukázalo, že si to muslimka vymyslela
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Muslimové proti terorismu. Předtím se několik muslimů zúčastnilo křesťanské bohoslužby v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně

Jak připomíná rakouský deník Kronen Zeitung, předevčírem v dopoledních hodinách oznámila policii mladá muslimská dívka, že byla napadena na zastávce Krottenbachstraße ve čtvrti Vienna-Döbling neznámou ženou. Ta dívce nadávala do teroristek a následně ji vystrčila do kolejí. Podle dívčiny výpovědi ji před jistou smrtí pod jedoucím vlakem zachránila jen včasná pomoc očitého svědka události.

„Čtrnáctiletá muslimka byla odvezena do nemocnice a její rodiče podali trestní oznámení, protože měla na těle těžké pohmožděniny,“ cituje rakouský deník policistku Irinu Steirer a dodává, že celá událost vzbudila na sociálních sítích značné pohoršení. Facebookové skupiny mapující rasistické útoky v Rakousku podrobně informovaly o celém případu a v diskuzích pod těmito příspěvky „bojovníci proti rasismu“ udávali incident jako jasný důkaz narůstající xenofobie v zemi.

Celý text v němčině najdete ZDE.

Podle aktuálních zjištění Kronen Zeitung má ale celá záležitost překvapivé vyústění. Záznamy bezpečnostních kamer na vlakové zastávce výpověď muslimské dívky nepotvrzují. „V uvedený čas záznamy neukazují, že by došlo k popisovanému incidentu. Je vidět údajná pachatelka i její údajná oběť, ale nikoli už jejich rozmíška. Obě dvě normálně nastupují do vlaku,“ popsala situaci pro rakouský deník policistka Steirerová.

Anketa

Má Andrej Babiš vaši důvěru? (obnovené hlasování od 8.10.2017)

63%
37%
hlasovalo: 12586 lidí

„Zatím není jasné, proč si dívka napadení vymyslela, a vyšetřování dále pokračuje. Čtrnáctiletá muslimka bude opět vyslechnuta na policii,“ uvádí Steirer. Stejně jako vzbudilo pozdvižení zveřejnění případu, probíhá nyní bouřlivá diskuze na sociálních sítích i po nečekaném obratu. Diskutéři se shodují na tom, že s takovým obviněním by se nemělo žertovat. Vyčítají dále lidskoprávním aktivistům, že vše medializovali, aniž by pro svá tvrzení měli důkazy.

K obdobné události nicméně došlo přibližně před rokem také v České republice. Muslimský přítel prouprchlické aktivistky Evy Zahradníčkové Issak T. nahlásil na policii, že byl pobodán v parku poblíž ulice Kodaňská neznámým útočníkem. Společně se Zahradníčkovou a dalšími aktivisty z případu udělali „rasistickou aféru“. Po tříměsíčním vyšetřování však v květnu policie konstatovala, že si napadený vše vymyslel. Údajná oběť si protiřečila a ze lži ji usvědčily také kamerové záznamy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…