Publicista Fištejn popsal nejlepší sankci pro Putina. Sídlí v Haagu

30.07.2014 17:29

Komentátor a publicista Jefim Fištejn se ve svém článku pro ČRo zamýšlí nad smyslem sankcí proti Rusku. Tvrdší sankce možná na Moskvu zapůsobí, ale objevují se názory, že by vedení Ruska mohlo být hnáno před haagský tribunál v souvislosti se sestřelením malajsijského letadla.

Publicista Fištejn popsal nejlepší sankci pro Putina. Sídlí v Haagu
Foto: Archiv
Popisek: Jefim Fištejn

Fištejn ve svém článku upozorňuje na myšlenky zahraničních politologů a historiků. Expert z Kolumbijské univerzity David Philips v komentářích pro televizní kanál CNBC naznačil, že se povstalci na východě Ukrajiny dopouští zločinů proti lidskosti. Vedení Ruska by se tak mohlo hnát před haagský tribunál jako spolupachatel zločinů.

Zločin proruských separatistů spadá do kompetence mezinárodního tribunálu

„Ježto proruští separatisté, kteří sestřelením malajsijského letadla způsobili smrt skoro tří stovek nevinných lidí, sledovali politiku předepsanou prezidentem Vladimirem Putinem a jednali ve shodě s ruskou rozvědkou, spáchali zločin, jenž je v kompetenci mezinárodního tribunálu,“ prohlásil Philips.

Celý článek ZDE

Fištejn pak připomíná další nápad, který vymysleli američtí senátoři. V minulém týdnu apelovali na prezidenta Baracka Obamu, aby samozvanou Doněckou lidovou republiku přidal na seznam teroristických organizací. Tím pádem by všichni, kdo s ní spolupracují, mohli být stíháni jako mezinárodní kriminálníci.

Má Evropa sílu na potrestání Putina? Na to je na Rusko příliš ekonomicky napojená

Profesor Richard Pipes, expert na ruské dějiny a sovětologii, tvrdí, že se vedení v Moskvě vrátilo k nazírání Západu coby svého nepřítele. Zároveň se domnívá, že účinným nástrojem je ekonomický tlak na Rusko. Ekonomika země je prý velmi nestabilní, a tak mohou sankce na Moskvu zapůsobit.

Otázkou zůstává, zda bude Vladimír Putin někdy za své činy potrestaný. S Evropou v tom ale podle Pipese počítat nelze. Je na Rusko příliš ekonomicky napojená a je závislá na dovozu energetických surovin. Spojené státy by na tom mohly být lépe. V minulosti prokázaly, že dokážou klást agresi odpor lépe než Evropané.

Účinný zásah ze strany USA můžeme čekat až za nového prezidenta. Teď musí stačit bojkot Ruska

USA se ale odhodlají k rozhodným krokům až poté, co si zvolí nového prezidenta. Barack Obama prý není ten pravý muž. V mezidobí je potřeba uplatňovat hospodářský a politický bojkot Moskvy. Účinné by mohlo být omezení účasti Ruska na mezinárodních fórech, stojí v článku Jefima Fištejna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…