Putin je psychopat, říká Topolánek. Poznal to prý už před lety, když s ním mluvil na dače. Zato na Fialu je pyšný

06.03.2022 11:04

Mirek Topolánek, někdejší český premiér, složil hold ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Podle Topolánka je to lídr, kterého Ukrajina potřebuje. „Ale neznamená to, že to nakonec vyhraje,“ varuje Topolánek. Ocenil také práci současného premiéra Petra Fialy (ODS). „A já jsem na něho fakt pyšný. On je razantní, ale zároveň uklidňuje českou veřejnost. A to je přesně to, co my teď potřebujeme,“ pravil Topolánek. Naproti tomu ruského prezidenta Vladimira Putina označil za psychopata, který své výhrůžky myslí vážně.

Putin je psychopat, říká Topolánek. Poznal to prý už před lety, když s ním mluvil na dače. Zato na Fialu je pyšný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Strávili jsme na Putinově ,dače', v jeho obrovském sídle, asi pět hodin, z toho dvě hodiny jednání a tři hodiny jsem s ním mluvil ,na čtyři oči'. Už tehdy jsem jednoznačně pochopil, že to je psychopat,“ vzpomíná bývalý český premiér, jak v lednu 2009 jako premiér předsednické země EU řešil plynovou krizi.

V rozhovoru pro server SeznamZprávy.cz také Topolánek o Putinovi poznamenal, že jeho míra agresivity s postupujícími roky jen narůstá.

„Nicméně jde pořád o totéž, a to je udržet Evropu v závislosti. Putin se tím nikdy netajil. Mě překvapuje překvapení západních politiků, že to neočekávali. Nemyslím tím to, že je překvapuje ta válka, ale ta snaha Putina vytvořit svou vlivovou zónu, nárazníkovou zónu, že bude chtít znovu vytvořit Velké Rusko a dostat místo u stolu s velkýma klukama, přestože dneska je Rusko docela chudá země,“ upozornil Topolánek.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí

Osobně prý zjistil, že Putin to se svými plány na obnovu tzv. Velkého Ruska myslí vážně, když s ním jednal v roce 2009 jako předseda vlády, ale také jako premiér tehdy předsednické země EU.

„Už tehdy jsem pochopil, že Putin je psychopat a že to, co říká, myslí docela vážně. A také jsem pochopil, že sice sami sebe nemůžeme nazvat užitečnými idioty, ale že jsme fungovali ve hře Merkelová a Putin, tak aby Nord Stream 1 byl postaven. A skutečně do dvou let tudy tekl ruský plyn,“ rozvedl svou myšlenku Topolánek.

Dnes je prý jasná jedna věc. „Není s ním žádná řeč,“ poznamenal na adresu Putina. „Ale Putin se chová podle toho, co mu Západ dovolí,“ pokračoval Topolánek.

Vladimir Putin si po útěku NATO z Afghánistánu podle Topolánka řekl, že teď je vhodný čas napadnout Ukrajinu. Ale naštěstí se přepočítal.

„I Německo se dnes chová tak, jak bychom si v minulosti přáli,“ poznamenal Topolánek. „Jediná možnost (ve střetu s Putinem) je síla a odhodlání. Pokud nebudou fungovat dosavadní ekonomické sankce, tak je na místě jejich zpřísnění,“ pokračoval.

EU teď z Topolánkova pohledu postupuje jednotně. „Jen ten Viktor Orbán trochu zlobí.“ zaznělo od Topolánka.

Složil hold ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému, který se z Topolánkova pohledu chová jako skutečný lídr. „Toho Ukrajina potřebuje. Ale neznamená to, že to nakonec vyhraje,“ varuje Topolánek.

Pokud jde o Česko, to by podle Topolánka dnes mělo vystupovat jako klidná síla.

„To Petr Fiala dneska předvádí a já jsem na něho fakt pyšný. On je razantní, ale zároveň uklidňuje českou veřejnost. A to je přesně to, co teď potřebujeme,“ pravil Topolánek.

Nakonec konstatoval, že i navzdory tomu, že je Putin psychopat, Západ mu musí ponechat nějakou ústupovou cestu z války, kterou rozpoutal. Rusové za ni prý tak či tak tvrdě zaplatí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…