Putin je zkorumpovaný, prohlašuje ministr financí USA. Putinův mluvčí reaguje

29.01.2016 13:08

Ministr financí USA Adam Szubin v rozhovoru pro BBC konstatoval, že je ruský prezident Vladimir Putin zkorumpovaný, využívá státní majetek k tomu, aby odměnil své věrné, a v USA se to ví už dlouho. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov podobná nařčení označil za čistou fikci. Ruský prezident také odmítl, že by byl nejbohatším člověkem na světě.

Putin je zkorumpovaný, prohlašuje ministr financí USA. Putinův mluvčí reaguje
Foto: kremlin.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin během letošní velké tiskové konference

„Věděli jsme, že Putin ze státního majetku odměňuje své přátele a přehlíží ty, které tak nevnímá. Ať už jde o ruské energetické bohatství, nebo jiné státní zakázky, dostávají se k něm ti, u kterých Putin věří, že mu budou sloužit. Pro ně je to klasický obraz korupce,“ konstatoval americký ministr financí Szubin pro BBC. V USA se o podobných praktikách pána Kremlu ví už léta.

Západ uvalil sankce na lidi z Putinova okolí poté, co ruští vojáci obsadili ukrajinský Krym. Ale na samotného Putina se sankce nevztahovaly. Nelze přitom vyloučit, že je Putin vlastně nejbohatším mužem na světě, neboť tyje z ruského státního majetku. Možná je proto na čase uvalit sankce na samotného Putina. Ten však svůj majetek dovedně skrývá. Mimo jiné mu má patřit například 57 metrů dlouhá jachta, kterou mu daroval majitel anglické Chelsea Roman Abramovič.

Celý text v angličtině zde

Naznačoval to např. někdejší agent sovětské KGB a později i nástupnické ruské FSB Alexandr Litviněnko, který byl v roce 2006 otráven ve Velké Británii. Na ostrově jsou přesvědčeni, že příkaz k odstranění Litviněnka vzešel z hlavy samotného vládce Kremlu.  

Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov označil úvahy ministra Szubina za čistou fikci. BBC se prý snažila získat také vyjádření prezidenta Putina, ale odmítl. V roce 2008 označil podobné tvrzení za nesmysl, který si kdosi „vydloubal z nosu“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…