Putin jimi pohrdá. Macron, Biden. Krize na Ukrajině může být katastrofou. Studenti slyšeli, jak to je s Ruskem

23.02.2022 18:56 | Reportáž

V roce 2013 přišla studená sprcha a Vladimir Putin začal používat terminologii, že Západ je zkažený, žijí tam „liberasté“ a jde o „gayropu“. Rusko se snaží zničit koncept liberální demokracie a s ním i Evropskou unii. To padlo při on-line debatě politických geografů Michaela Romancova a Jaroslava Kurfürsta, kterou pořádali plzeňští studenti politických věd.

Putin jimi pohrdá. Macron, Biden. Krize na Ukrajině může být katastrofou. Studenti slyšeli, jak to je s Ruskem
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V pražské galerii DOX jsou zavěšeny boxovací pytle s tvářemi různých potentátů

Ruská společnost nikdy nebyla systematicky připravována na to, že se o problémech diskutuje. Obecně je velmi rasistická, nesnášenlivá a momentálně hodně zmilitarizovaná. To řekl při debatě o Rusku pořádané on-line Akademickým spolkem studentů politických věd v Plzni Michael Romancov z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Předtím se hovořilo o krizi na Ukrajině, vztahu Ruska k Evropské unii, Číně, USA a tak dále.

Geopolitika náhražkou marxismu-leninismu

Jak sdělil politický geograf a pedagog Michael Romancov, ruská pozice ve světě stále vychází z toho, že je to velmoc. Nicméně nespokojená, zakomplexovaná a agresivní. Otevřeně agresivní se ruská zahraniční politika stala od roku 2008. Podle diplomata a také politického geografa Jaroslava Kurfürsta je Rusko jadernou velmocí s obrovskou zásobárnou surovin. Chce vidět svět hegemonních velmocí, z nichž má každá kolem sebe areál loajálních, satelitních států, v němž neomezeně vládne.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
Geopolitika se podle Romancova v Rusku stala bohužel novodobou ideologickou náplní, do určité míry náhražkou marxismu-leninismu. Vladimir Putin stojí v čele Ruska nepřetržitě od roku 2000 a přihlásil se k několika geopolitickým koncepcím. Ke koncepci eurasijské, jejímž největším protagonistou je v Rusku Alexandr Dugin. Pak koncepci ruského světa, která je tlačena některými vysokými exponenty ruské pravoslavné církve. Následně Putinem nejsilněji realizované koncepci, tedy Ruska jako obhájce konzervativních hodnot. Ale také ke konceptu suverénní demokracie, tedy k Rusku jako ve světě standardní zemi. Kurfürst k tomu dodal ještě školu neosovětismu.

„Putin a elita na něj napojená mají panickou hrůzu z šíření demokracie. Od oranžové revoluce v roce 2004 viděli řadu takzvaných barevných revolucí, jak je posměšně nazývají. Viděli arabské jaro a každé takovéhle hnutí veřejnosti, které bylo často namířeno proti autoritářům nebo zkorumpovaným elitám a požadující demokratizaci, Rusové považují jako existenční hrozbu. V momentě, kdy Ukrajina buduje prozápadní demokratický stát, který aspiruje na členství v Evropské unii a NATO, je pro Rusko podstatné, že by se něco takového mohlo přelít na jeho území, a to je existenční hrozba,“ vysvětlil Kurfürst.

Podle něj mělo Rusko v posledních třiceti letech tři velké vnější strategie. První byla snaha integrovat se do struktur Západu. Poté bylo jeho cílem vytvoření rusocentrického prostoru geopolitické loajality na půdorysu postsovětského prostoru, kterému se velí z Moskvy. A třetí velkou strategií je sázka na partnerství s Čínou na revanš proti Západu.

Putin pohrdá státníky

Zvláštní zmocněnec Ministerstva zahraničí pro východní partnerství Jaroslav Kurfürst také prohlásil, že Putin pohrdá většinou státníků tohoto světa. Bylo to třeba vidět na způsobu komunikace během Rady bezpečnosti OSN, kde prý odhaloval některé z důvěrných částí telefonátů s prezidenty Macronem nebo Bidenem. „Tento fenomén známe z dřívějších dob, kdy ruský car, když zjistil, že má anglický panovník parlament a nemůže si dělat, co chce, tak si ho často přestal vážit,“ dodal.

Sjednocená Evropa je podle Kurfürsta pro Rusko velkým problémem, jakýmsi prototypem protivníka. Nicméně současným hlavním partnerem pro globální hru jsou USA. Rusko nyní mluví o EU s pohrdáním jako o přívažku USA, který nemá autonomní politiku, a jako o části světa, která je závislá na jeho plynu.

Anketa

Vyeskaluje nová situace kolem Donbasu do konfliktu evropského formátu?

6%
91%
hlasovalo: 8717 lidí

„Model vládnutí Ruska není příliš atraktivní. Když se podíváme na Čínu, tak jak v Asii i v Evropě navzdory tomu, že v řadě zemí vzbuzuje strach, byla doposud výrazně atraktivnější než Rusko. To platí i pro vztah mezi Ruskem a střední a východní Evropou. Všichni, kdo měli možnost, zakotvili ve strukturách EU a NATO,“ prohlásil Romancov.

Krize na Ukrajině má, jak řekl Kurfürst, potenciál paralyzovat východní partnerství jako iniciativu a sousedskou politiku EU. „Luhanská a Doněcká národní republika, tyto dvě loutky napojené na ruské ozbrojené síly, uzavřely s Ruskem smlouvu a Vladimir Vladimirovič to podepsal. A nyní rozhodl o vyslání mírotvorců. Ty republiky, pokud budou uznány ve svých hranicích, a Putin řekl, že ano, tak se ukrajinská armáda ocitá z pohledu Ruska na jejich území. Zároveň tam bude administrativa ukrajinských úřadů. Loutky označí ukrajinskou armádu a administrativu za okupační a budou se je snažit vytlačit silou. Na to si pozvou ruskou osvobozeneckou armádu a může být zapojena těžká technika. To by rapidně zhoršilo vztahy mezi oběma státy,“ naznačil možný aktuální scénář s tím, že si Putin hraje s ohněm a může to být pro všechny velká katastrofa.

O znásilňování psů v Evropě

Evropa půjde cestou menší energetické závislosti na Rusku, ale nebude to jednoduché. Plyn v období deseti let bude dominantní surovinou, protože tady nic jiného, co by bylo alespoň trochu zelené, nemáme. „Rusko často vykresluje vnějšího nepřítele. A tím je EU. Když se podíváme na studenou válku, tak jsme ho hráli i tenkrát, ale energetické toky existovaly. Obě strany na tom měly zájem. Jestli Rusko začne opravdu s velmi agresivní politikou, zájem opadne spíše na evropské straně. Jako je Evropa závislá na ruském plynu, tak je Rusko závislé na příjmech za něj,“ doplnil autor knihy Příběh ruské geopolitiky Kurfürst.

„Často se Rusko přirovnává ke štěkajícímu psíkovi na vodítku Číny,“ sdělil také Kurfürst s tím, že ve střednědobém výhledu bude Rusko patřit mezi čtyři až pět světových mocností. USA podle něj zastávají mezinárodní systém založený na pravidlech, kdežto Rusko je stoupencem systému založeného na síle. A to je velký střet titánů.

Putinovým veřejným vystoupením začala podle Romancova kolem roku 2013 dominovat útočná protizápadní rétorika. „Najednou přišla studená sprcha a Putin začal používat terminologii, že Západ je zkažený, žijí tam ‚liberasté‘ a jde o ‚gayropu‘. To bylo dáno dohromady s rostoucím vlivem ruské pravoslavné církve, obratem k tradičním hodnotám, tedy rodině tvořené mužem, ženou a dětmi, navzdory tomu, že Putin sám je rozvedený. Ostatně řadu takových bijců za tradiční rodinu, kteří jsou rozvedení a mají případně několik tradičních rodin, máme i u nás či jinde v Evropě,“ doplnil s tím, že čas od času mají někteří poslanci Státní dumy či jiní exponenti Putinova režimu tendenci razit tezi, že Evropa je zkažená, že tady zoufalí sexuálně vyprahlí muži nahánějí psy a znásilňují je na ulicích. A dodal: „Je to dost nechutné a bizarní.“

Jak naznačil Kurfürst, ruští myslitelé jsou přesvědčeni o tom, že tmelem, kterým byl pro SSSR marxismus-leninismus, je pro EU liberální demokracie. V Rusku jsou přesvědčeni, že je to ideologie. K tomu vysvětlil: „A sexuální menšiny jsou v liberálním spektru esencí liberalismu. Tolerance k menšinám je krystalické vyjádření liberalismu. A Rusko věří, že když zničí koncept liberální demokracie a důvěru lidí v Evropě v ní, tak tím zlikviduje geopolitickou entitu zvanou Evropská unie.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…