Putin prý hrozí zastavením dodávek plynu do Evropy

15.05.2014 17:11

Ruský prezident Vladimir Putin dnes varoval, že od června zastaví dodávky plynu do Evropy, pokud Ukrajina nesplatí svůj plynový dluh. Na bezpečnostní konferenci v Bratislavě to prohlásil slovenský premiér Robert Fico. Podle ruských médií Putin před zastavením dodávek varoval Ukrajinu, přímou hrozbu zastavení dodávek evropským klientům jeho dopis podle dostupných informací neobsahuje.

Putin prý hrozí zastavením dodávek plynu do Evropy
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

O Putinově dopisu evropským vůdcům dnes informovala ruská agentura ITAR-TASS. Putin v listu upozornil, že nesplacení ukrajinského dluhu může vést k zastavení dodávky plynu pro ukrajinskou společnosti Naftogaz. Ruský Gazprom už vzhledem k ukrajinskému dluhu rozhodl o tom, že bude na Kyjevu požadovat platbu předem.

Ukrajinský dluh podle Putina dosahuje částky 3,5 miliardy dolarů. „Vzhledem k okolnostem ruská společnost (Gazprom) fakturovala předem dodávky plynu na Ukrajinu, což je plně v souladu se smlouvou, a po 1. červnu budou dodávky plynu omezeny na množství předplacené ukrajinskou společností," praví se v dopisu.

Výslovná zmínka o zastavení dodávek do Evropy v Putinově dopisu obsažena není. Podle expertů ale zastavení dodávek na Ukrajinu může poškodit i evropské zákazníky, protože při obdobném cenovém sporu v roce 2009 Ukrajina odčerpávala plyn určený pro Evropu.

Bezprostřední nebezpečí ale Evropě podle agentury AP nehrozí. Konflikt v roce 2009 propukl v zimě, tedy v období, kdy je Evropa vůči dodávkám plynu mnohem citlivější. Gazprom navíc dopravuje plyn do Evropy i novým plynovodem Nord Stream, který ukrajinské území míjí.

Putin čeká od EU aktivnější přístup při řešení ukrajinského dluhu

„Rusko znepokojuje absence konkrétních evropských návrhů na řešení dluhu, který vznikl Ukrajině za odběr ruského plynu. Ze strany Evropské unie proto očekává aktivnější přístup," citovala ruská agentura Putina.

Rusko podle Putina už počátkem dubna navrhlo uspořádat konzultace o stabilizaci ukrajinské ekonomiky a dodávkách ruského plynu. Konkrétní návrhy ale od Evropské unie Moskva nedostala. Protože se ukrajinský dluh neustále zvyšoval, rozhodlo se Rusko, že bude od Kyjeva požadovat platby předem.

„Je to vynucené rozhodnutí," uvedl Putin. „Rusko je dál otevřené konzultacím a společnému úsilí o normalizaci situace. Doufáme v aktivnější dialog s Evropskou komisí," konstatoval šéf Kremlu.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…