Putin si „vytřel“ s EU? Změněné jméno. Neznámý kupec. Ropný rekord

12.12.2023 10:45

Vyhladovět ruský režim. Takový cíl měly a mají sankce, které Evropská unie uvalila na ruské zdroje v několika vlnách. Například když zastropovala cenu, za kterou je možné zakoupit ruskou ropu. Podle zprávy serveru Politico však tento nástroj selhal, protože obchodníci s ropou i s loděmi sankce obcházejí. Kdo? Zejména Řekové. Ekonom Robin Brooks ukázal hned na dvě lodě, které byly prodány „neznámému kupci“ a zřejmě vozí ropu pro Putina, aby bylo z čeho platit válku.

Putin si „vytřel“ s EU? Změněné jméno. Neznámý kupec. Ropný rekord
Foto: Repro X
Popisek: Řecký ropný tanker

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39953 lidí
Cena za barel ruské ropy měla být 60 dolarů a ani o cent více, dohodly se státy G7 a Evropské unie před rokem. Jenže právní kličky a možnosti, jak přikázanou cenu obcházet, znamenají, že miliardy do státní pokladny Ruska tečou nadále. Nějaký efekt prý sankce měly, připravily Kreml dle výpočtů think-tanku CREA o 34 miliard dolarů. Jenže to je o poznání méně, než se plánovalo, sankce fungovaly zejména na začátku roku 2023 a nyní se ruská ropa prodává nad hranicí 60 dolarů, uvádí Politico. Isaac Levi ze zmíněného think-tanku si myslí, že důvodem je nedostatek dozoru a kontroly.

Zejména obchodníci podle Politico cenový strop ignorují a nakupují ruskou ropu za 70 dolarů za barel. 48 % ruské ropy je pak přepravováno na tankerech vlastněných a pojištěných někým v G7 nebo v EU. A pak je tu samozřejmě klička ve zpracování. Indická rafinérie koupí ruskou ropu, zpracuje ji a pak už prodá bez omezení. Evropský zákazník pak může podle Politico nevědomky sponzorovat „ozbrojené síly Moskvy“.

List má své závěry opřené o data. Loni se dovoz ruské ropy Indií zvedl o 134 %. Stejně jako vývoz ropných produktů z Indie do EU. Technicky vzato se o porušení sankcí nejedná, Ukrajina nicméně úpěnlivě volá, aby tyto prodeje přes prostředníky Brusel zakázal. Z obcházení sankcí bylo obžalováno jen pár lidí, i zahájení vyšetřování je dle Politico vzácné. Nejvíce ho žádá Ukrajina, Zelenského poradce Oleg Ustenko chce dokonce, aby byl trestně stíhán každý, kdo obchází sankce na ruské zdroje.

Evropské země podle zdrojů serveru jednají o tom, jak ve dvanáctém kole sankcí výjimky a kličky zrušit, například že by obchodníci a poskytovatelé lodí museli poskytovat data o nákladu. Jsou zde ale i jiné návrhy, například pohrozit obchodníkům sankcemi nebo snížit cenu na 30 dolarů za barel.

Kdo v EU porušuje sankce nebo si z nich nic nedělá? Podle hlavního ekonoma Institutu mezinárodních financí (IIF) Robina Brookse jsou to Řekové. Řečtí oligarchové prý prodávají tankery do ruské „stínové flotily“, tedy do sbírky lodí, které se plaví bez pojištění, náležitých dokumentů nebo dokonce pod falešným jménem. Proto prý klesá podíl, který řecké lodě měly na přepravě ropy z ruských přístavů na Baltu, ačkoliv ruské příjmy z prodeje ropy jsou stále rekordní. „A EU radši kouká jinam...“ stěžuje si Brooks, zastánce tvrdších sankcí.

A přidal příklady. Loď Kira K byla dle Brookse až do června 2023 v majetku společnosti Atlas Maritime z Atén. Ale pak byla prodána „tajnému kupci“. Dle Brookse Putinovi. Nebo loď Fighter Two, kterou do května 2023 vlastnili Tsangaris Bros a pak byla prodána neznáménu kupci, kde Brooks opět tuší stínovou flotilu. Podle ekonoma jsou to jen dva příklady z mnoha Řeky prodaných tankerů. „EU měla tyto prodeje dávno zakázat. Nezakázala kvůli lobbingu řeckých lodních oligarchů. To musí přestat...“ tvrdí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A KDYŽ USA BOMBARDOVALY SRBSKO?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseEuroOvce , 12.12.2023 12:00:56
Nějak si nemohu vzpomenout, kdo obcházel české sankce proti USA, když Američané bombardovali Srby? Pokud si vzpomínám, tak amerického zboží bylo tehdy u nás nepřeberné množství. Obdobné, jako když USA bombardovaly Libyjce, Syřany, Jemence, Afgánce... pořád tu někdo ty protiamerické sankce sabotoval a přispíval USA na války. Už se dnes ví, kdo to byl?

|  29 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …