Putine, raduj se. Západe, boj se. Čtěte o novém řeckém premiérovi Alexisi Tsiprasovi, který zamíchá světovou politikou

28.01.2015 11:02

Vítězství radikální levicové strany Syriza a jmenování jejího vůdce Alexise Tsiprase premiérem Řecka může mít vliv nejenom na samotné fungováni eurozóny, ale i na její vztahy s Ruskem. Novopečený řecký premiér i jeho spolustraníci se nikdy netajili proruskými postoji. Naposledy se to ukázalo tento týden.

Putine, raduj se. Západe, boj se. Čtěte o novém řeckém premiérovi Alexisi Tsiprasovi, který zamíchá světovou politikou
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Na jednání 28 premiérů vlád členských států Evropské unie odmítl řecký premiér Alexis Tsipras jako jediný podpořit společné prohlášení, v němž je Rusko obviňováno ze spoluúčasti na raketovém útoku na Mariupol, který přinesl desítky obětí na životech. Navíc téměř okamžitě po svém jmenování premiérem země pozval na schůzku ruského velvyslance. Potvrdily se tak obavy, o kterých v posledních dnech v souvislosti se změnou vlády v Řecku diskutovala mnohá světová média a politici. Postoje Evropské unie vůči Rusku už takto nebyly zcela jednotné a nová vládnoucí síla v Řecku do této situace přináší další nejistotu.

Ruský prezident Vladimir Putin si je náklonností Syrizy plně vědom a není vyloučeno, že učiní Řecku výhodnou nabídku na utužení vzájemných vztahů pro případ, že Tsipras odmítne dostát závazkům vůči Evropské unii a jeho země tak ztratí důvěru svých západních spojenců. Jak informuje agentura Bloomberg, Putin již zaslal Alexisi Tsiprasovi blahopřejný telegram, který řeckého premiéra vybízí k užší spolupráci mezi oběma zeměmi. Putin vůdci Syrizy popřál mnoho úspěchů v nastávajícím složitém období a vyjádřil přání, aby Rusko a Řecko i nadále spolupracovaly při řešení evropských, ale i světových problémů. Tsipras se zná s Putinem i osobně. V květnu 2014 navštívil Kreml a stejně jako ruští politici tvrdil, že Kyjev podporuje nacismus.

celý text v angličtíně máte k dispozici ZDE

Bloomberg připomíná, že Vladimir Putin udržuje kontakty se všemi politickými stranami, jež vystupují kriticky vůči Evropské unii. Vedle Syrizy to je i britská UKIP a Národní fronta Marine Le Penové. „Ruský prezident se obává dalších sankcí, proto se snaží využívat ku prospěchu Ruska všechny antisystémové síly fungující v rámci Evropské unie. V tomto směru bude Rusko jistě pokračovat i nadále,“ cituje Bloomberg vyjádření profesora z estonské univerzity Vjačeslava Morozova. Úzké vazby mezi řeckými politiky a lidmi z Putinova okolí však nejsou ničím novým. Na jaře 2013 například profesor Nikos Kotzias hostil Alexandera Dugina, který je považován za hlavního Putinova ideologa. A právě Kotzias se stal včera novým ministrem zahraničí Řecka.

Dopadům, které by mohlo přinést vítězství Syrizy v řeckých volbách, se věnuje také Rikard Jozwiak na internetovém serveru Radia Svobodná Evropa a konstatuje, že vedle vlivu na fungování eurozóny může nová vládnoucí síla v Řecku ovlivnit i zahraniční politiku EU vůči Rusku. Jozwiak si všímá hlasování členů Syrizy v Evropském parlamentu v uplynulých měsících. „Hlasovali proti dohodě o přidružení Ukrajiny k EU, kterou přitom podporovala drtivá většina jejich kolegů z ostatních stran. Zdrželi se hlasování, když se řešily dohody o přidružení Gruzie a Moldavska. V neposlední řadě také nepodpořili rezoluci odsuzující porušování lidských práv v Rusku.

celý text v angličtině najdete ZDE

„Poslanci v Evropském parlamentu za Syrizu se vyslovili i proti dvěma nedávným usnesením, jež vyzývaly k dalším sankcím vůči Moskvě a odsuzovaly anexi Krymu i ruské aktivity na východě Ukrajiny. Dokonce byli proti i ve chvíli, kdy se hlasovalo o obnovení spolupráce mezi EU a Ukrajinou v oblasti vědy a techniky. Velký otazník také visí nad tím, jak bude Řecko reagovat na případné další sankce uvalené proti Moskvě,“ konstatuje Jozwiak a dodává, že pro schválení jakéhokoli podobného opatření musí hlasovat všech 28 členských států EU, jinak nemůže být realizováno.

Jozwiak připomíná i Tsiprasovu dlouhodobou kritiku západních sankcí, které nynější řecký premiér považuje za škodlivé. V loňském roce také Tsipras jako jeden z mála podporoval výsledky referenda na Krymu, kde se jeho obyvatelé údajně svobodně vyslovili pro oddělení od Ukrajiny. „Ale i před vítězstvím Syrizy se řecká vláda stavěla k sankcím velmi vlažně. Ostatně vzájemný obchod je zejména pro Řecko důležitý a např. v roce 2013 činil 7 miliard eur. Řecko, jehož ekonomika je závislá na cestovním ruchu, navíc tratí i na poklesu hodnoty rublu způsobeném sankcemi. Ruští turisté tak tráví svoji dovolenou na řeckých plážích v mnohem nižším počtu,“ píše Jozwiak.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…