Radikalizují se v mešitě, ale i ve vězení. Muslim a europoslanec promluvil o islámských fanaticích

30.01.2015 12:12

Rozhovor s prvním nebílým, nekřesťanským europoslancem, který zastupuje zájmy evropských konzervativců a reformistů Syedem Kamallem přináší dnešní Hospodářské noviny. Ten přiznává, že v Evropském parlamentu vládnou předsudky, protože jej někteří poslanci nemají rádi kvůli jeho barvě kůže i kvůli jeho víře.

Radikalizují se v mešitě, ale i ve vězení. Muslim a europoslanec promluvil o islámských fanaticích
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Mešita Kul Sharif

„V Evropském parlamentu jsou lidé, kteří mě nemají rádi kvůli barvě mé kůže, kvůli mé víře. Ale mojí největší „odplatou“ je, když vstanu a přednesu řeč jako člen parlamentu, jako zástupce Londýna, tak s tím nemohou vůbec nic dělat. Mojí nejlepší odpovědí předsudkům a bigotnosti je to, že tam mohu být a oni se mohou jen dusit zlobou,“ řekl na dotaz, jestli se jako britský politik a zároveň muslim setkal s předsudky, europoslanec Kamall.

K otázce, kde vidí příčiny a zdroje radikalismu, Kamall odpověděl: „Někdy je to v mešitě, kterou navštěvují, kdy možná ani nerozumějí tomu, co se tam říká, ale radikálové jim dají literaturu, pozvou je do svého „studijního okruhu“. Nebo to může být ve vězení, kam se dostanou za zcela marginální věc, často jako členové nějakého pouličního gangu. Ve vězení se jich chytí jiný gang, ale už je to ve jménu islámu,“ říká europoslanec a doplňuje svou odpověď o příklad, kdy byli zadrženi mladí radikálové, kteří se chystali odjet bojovat za Islámský stát. Těsně předtím, než byli zadrženi, si objednali knihy „Islam for Dummies“ (Islám jednoduše a rychle), což podle Kamalla jasně dokazuje, že ještě ani neměli potuchu, co toto náboženství obnáší. „Ale prostě měli svoji identitu. Předtím to byla příslušnost k pouličnímu gangu, teď k „islámu“, i když ve skutečnosti o něm asi moc nevěděli,“ dodává europoslanec.

Islám je jednoduchý, říká europoslanec

Co tedy motivuje rekruty z druhé až třetí generace muslimů, kteří přišli do Evropy, k radikalismu? Kamall říká, že to má mnoho vrstev a uvádí, že to může být jen podnícená zloba. „Islám je v zásadě jednoduchý, když ve vašem životě převáží dobré činy, jdete do nebe, v opačném případě do pekla. Takže se celý život snažíte, abyste měli více těch dobrých skutků. A v tom vás někdo osloví, že žijete v dekadentní společnosti, odkud se jen těžko dostanete do nebe. A nabídne vám zkratku: pojď bojovat, pojď se pomstít do Iráku. A když budeš zabit? Tak jdeš rovnou do ráje. Mladí lidé jsou zranitelní a náchylnější věřit,“ říká Kamall.

Po útocích v Paříži byl Kamall tázán svými kolegy z Evropského parlamentu, co mají dělat. „Musíme jít metodicky po různých zdrojích problému. Například vědět, co říkají mešity v jednotlivých místních komunitách. Náplní každé páteční bohoslužby by mělo být kázání, které muslimům řekne, jak vést život v dnešní moderní společnosti. Ale děje se to? Nebo jde v některých mešitách o něco jiného? A jaká je situace ve vězeních? Víme vůbec, s čím se tam lidé po příchodu potkávají? Podobných otázek a problémů je celá řada a každý, kdo si myslí, že existuje jedno řešení se prostě mýlí,“ odpovídá na jejich otázku muslimský europoslanec a dodává, že ve společnosti jsou vždy lidé, kteří páchají zlo a vždy si pro ně najdou nějakou výmluvu. Teď je to radikální islám.

V rozhovoru se Kamall vyjádřil i k otázce militantního islamismu a k demonstracím skupin, jako je například Pegida. Řekl, že by bylo chybou tyto demonstrace ignorovat. Mnozí z těch lidí, kteří demonstrují, mají podle jeho osobních zkušeností skutečně strach. „Je potřeba jim dát najevo, že se je snažíte pochopit. A zároveň jim pomoci, aby se pokoušeli rozlišovat mezi islámem a militantním islamismem. Když to neuděláte a jen jim řeknete, co si to vůbec dovolují, tak je sami tlačíte k extrémním stranám,“ říká Kamall.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…