Raketa zasáhla zdravotnické středisko Lékařů bez hranic Čtyři mrtví

10.01.2016 17:05

Čtyři lidé dnes přišli o život a deset dalších bylo zraněno při dopadu rakety na kliniku provozovanou organizací Lékaři bez hranic (MSF) v Jemenu. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na prohlášení vydané MSF.

Raketa zasáhla zdravotnické středisko Lékařů bez hranic  Čtyři mrtví
Foto: Ilustrační foto pixabay.com
Popisek: Blízký východ

Raketa zasáhla zdravotnické centrum MSF ve městě Razá v severojemenské provincii Saada, uvádí se v něm. Mezi zraněnými jsou dva členové zdravotnického personálu MSF a jejich stav "je kritický". Raquel Ayorová, která řídí činnost MSF v Jemenu, zároveň uvedla, že se bilance obětí zřejmě ještě zvýší, protože pod troskami několika zřícených zdravotnických objektů mohou být uvězněni další lidé.

Dnešní útok na kliniku MSF odsoudila

MSF pravidelně předává oběma válčícím stranám GPS údaje o poloze svých zařízení, zdůraznila Ayorová. "Není možné, aby ti, kdo mají kapacity k provádění vzdušných úderů nebo odpalování střel, tuto skutečnost ignorovali," prohlásila.

Dnešní útok na kliniku MSF odsoudila a důrazně znovu vyzvala protagonisty konfliktu k "respektování pacientů a zdravotnických zařízení".

Zasažená oblast je baštou šíitských povstalců z kmene Húsíů, kteří za podpory Íránu bojují proti vládním silám. Proti rebelům útočí Saúdská Arábie se svými spojenci. Nálety, které proti nim koalice zahájila loni v březnu, se snaží zastavit postup povstalců v Jemenu a obnovit v zemi vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

V prosinci MSF obvinila arabskou koalici vedenou Saúdskou Arábii ze zásahu jednoho ze svých mobilních zdravotnických středisek v Taízu na jihozápadě země. Zraněno bylo devět lidí, z toho dva pracovníci MSF. Arabská koalice slíbila vyšetření tohoto incidentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…