Rakušan vystoupil před kamery snímající sněm STAN. Musel něco zásadního říct, než bude zvolen

23.07.2022 10:55

„Můžeme si za vše sami, nedělejme ze sebe oběť, není to pravdivé.“ Vít Rakušan na mimořádném volebním sněmu hnutí Starostové a nezávislí (STAN) v Hradci Králové dnes hovořil o nastartování změny a o obnově důvěry u voličů, které zřejmě zklamali. Všem lidem, kteří jim věřili, se omluvil. Je přesvědčen, že se hnutí dnešním dnem podaří udělat tlustou čáru za všemi přešlapy.

Rakušan vystoupil před kamery snímající sněm STAN. Musel něco zásadního říct, než bude zvolen
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Projev Víta Rakušana na mimořádném volebním sněmu STAN.

„Můj úvodní proslov nebude úplně veselý. Musíme si zcela objektivně a jasně říci, že naše hnutí se v současné době ocitá asi v nejsložitější době za svou celou existenci. Paradoxně relativně krátce poté, co naše hnutí zažilo největší úspěchy ve své existenci,“ řekl v úvodním projevu Rakušan k činnosti hnutí STAN.

Nic si nenamlouvat a nemalovat realitu příliš narůžovo je podle něj podmínkou pro to, aby s problémy mohli něco dělat: „Abychom tu změnu, progresi, otočení trajektorie mohli nastartovat právě dnes. A my s tím něco dělat musíme, je to hlavně obrovský závazek vůči všem těm lidem, kteří nám dali důvěru a které jsme možná zklamali,“ doplnil.

Následně hovořil o hnutí STAN jako o tvůrci svých vlastních problémů: „Je třeba se nevymlouvat, můžeme si za to sami. Naše problémy některým lidem určitě udělaly radost, určitě jich naše konkurence velmi využívá, určitě se o tom píše v médiích. Ale nebuďme ublížení, nepřijímejme realitu alibismu, že nás do problémů někdo vmanévroval, a že je to nějaké spiknutí proti Starostům a nezávislým,“ pokračoval.

A jedním dechem doplnil: „Nedělejme ze sebe oběť. Není to poctivé, a je to především nepravdivé. Jestli jsme obětí, tak možná vlastní nezkušenosti, možná ne úplně dobré připravenosti na ty všechny úspěchy. Možná jsme obětí vlastní politické puberty. Neřešili jsme teď nic jiného, než jsme hledali příčiny problémů a jejich řešení,“ zopakoval s tím, že nelze svalovat vinu na kohokoli jiného.

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí
„Jsme rekordmany v tom, kolik problémů jsme stačili nasekat v tak krátkém čase,“ řekl, že jasně pojmenuje, proč tomu tak je, a nabídne řešení později ve svém kandidátském proslovu na předsedu. „Naše hnutí muselo přestát chvíli, kdy jeden z jeho představitelů trestuhodně porušil všechno, co sobě navzájem i svým voličům slibujeme, a vrhl stín na práci nás všech,“ konstatoval Rakušan.

„Měli jsme tu populistickou vládu, vládu laciných marketingových řešení, a lidé věřili, že s touto vládou přichází změna. Změna obsahu a stylu politiky, která bude opravdová, vizionářská, poctivá, a také nebude korupční se spoustou kauz, kauziček a problémů. V tom jsme lidi my, jako Starostové a nezávislí, zklamali,“ sdělil šéf hnutí.

Všem těmto lidem, které jeho hnutí zklamalo, se omluvil a slíbil změnu: „My všem těmto lidem, kteří nám věřili, dlužíme omluvu. Musíme se omluvit tady nahlas, já tak činím. Ztratit důvěru jde velmi rychle, získat ji znovu je opravdu těžké. Nestačí k tomu řeči tady na sněmu. My tu změnu dneškem nastartujeme,“ pravil předseda hnutí STAN.

Protože zdravá politická strana se podle jeho slov pozná tak, jak se zachová v případě problému. „Že se odstřihne od těch, kteří nemají morální zásady a nectí její hodnoty,“ řekl Rakušan s tím, že hnutí za sebou nemá lehké období. „Před měsícem přišla další rána, která byla motivem pro svolání dnešního mimořádného sněmu a pro kompletní volbu nového vedení hnutí,“ odkázal na kauzu Hlubuček a další.

Závěrem dodal, že je přesvědčen, že z těchto událostí nakonec dokážou vyjít posíleni. „Hnutí STAN totiž není Hlubuček. Náš mimořádný sněm musí přinést změnu. Ukázat nové tváře. Pevně věřím, že dnešním dnem uděláme tlustou čáru za našimi přešlapy a začneme psát nový příběh Starostů a nezávislých,“ prohlásil Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…