Rakušanův mejdan v České poště. Takto se v podniku ve ztrátě rozhazovalo. Pod dozorem vydařené sestavy

04.04.2023 22:05 | Ze sítí

Hospodaření České pošty a politické vlivy v ní za ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) zmapovali v nejnovějším díle pořadu Aby bylo jasno. „Navzdory tomu, že Rakušan převzal Českou poštu ve ztrátě, neváhala pod jeho vedením vesele rozhazovat dál. Třeba za podivnou propagaci nebo zbytečná školení,“ uvádí Jana Bobošíková.

Rakušanův mejdan v České poště. Takto se v podniku ve ztrátě rozhazovalo. Pod dozorem vydařené sestavy
Foto: Archiv Jany Bobošíkové
Popisek: Jana Bobošíková

Velkou kritiku vzbudilo Rakušanovo rozhodnutí o rušení tří set poboček České pošty a propouštění jejích zaměstnanců. „Česká pošta je přitom dlouhodobě ve ztrátě, a pokud se něco nestane, skončí v bankrotu,“ podotýká k tomu Jana Bobošíková.

„Téměř rok a půl za Českou poštu zodpovídá vicepremiér a ministr vnitra ze STAN Vít Rakušan. Pod vedením jeho ministerstva skončila loni pošta ze ztrátou 1,5 miliardy korun. A právě Rakušan dnes tvrdí, že za potíže České pošty nese odpovědnost bývalá vláda,“ pokračuje moderátorka pořadu.

Ministr vnitra Vít Rakušan v Partii na CNN Prima NEWS vyčetl místopředsedkyni hnutí ANO Janě Mračkové Vildumetzové, že jejich vláda nechala Českou poštu „vykrvácet“. Jeho argumenty Bobošíková dává do kontrastu s tím, jak Rakušan sám v minulém roce rozprášil dozorčí radu České pošty, když odvolal jejích osm členů s tím, že „Česká pošta potřebuje, aby v dozorčí radě místo politických trafikantů měla schopné odborníky“.

Rakušan jmenoval šest členů dozorčí rady České pošty a mezi Rakušanovými nově zvolenými „odborníky“ je například starostka Pavla Chadimová ze Sdružení místních samospráv, tedy spolku, u jehož zrodu byl poslanec a mnoha kauzami opředený opětovný člen hnutí STAN Stanislav Polčák. Dalším novým dozorovatelem pošty se pak stal i bývalý poslanecký asistent Víta Rakušana Lukáš Hendrych. Na poštu také z rozhodnutí Rakušana dozírá Pavel Kolář, bratr po boku přítele prezidenta Pavla, lobbisty Petra Koláře, uvádí Bobošíková.

V Aby bylo jasno se podívali také na to, jak Česká pošta pod ministrem vnitra a novými odborníky hospodařila. „Nestačili jsme se divit. Pošta uzavřela řadu zajímavých smluv o reklamě a propagaci – ztrátová Česká pošta zaplatí některé firmě či neziskovce pár stovek tisíc korun za to, že se na akci objeví její logo. Víc nevíme, smlouvy jsou zcela demokraticky a transparentně začerněné,“ přibližuje Bobošíková.

Aby bylo jasno se také podařilo zjistit, že Česká pošta spadající pod ministra Rakušana za uplynulé dva roky uzavřela smlouvu na jeden milion korun s kolínskou společností Kefír, která na svém webu uvádí, že pořádá „nejlepší bejbypankovej festival ve vesmíru“. Hlavním partnerem této akce je Balíkovna České pošty. „Ztrátová Rakušanova pošta v rámci tohoto festivalu loni milionem korun podpořila například ‚hovínkovou dílnu‘,“ dodává moderátorka.

Následně vyjmenovává celou řadu dalších statisícových smluv o propagaci za ministrování Víta Rakušana v České poště. Například přes 4,5 milionu korun poslala Česká pošta firmě fotbalisty Petra Čecha a 700 tisíc firmě Český florbal.

Zmiňuje také, že Česká pošta objednávala celou řadu školení, která se pohybovala opět v řádech statisíců, mimo jiné i u firmy Gopas, kterou spoluvlastnil generální ředitel České televize Petr Dvořák.

„Během pouhého půl roku si krachující pošta také koupila propagaci u české sopranistky Markéty Fassati. Ovšem to nejsou jediné smlouvy zpěvačky s Českou poštou. Smlouvy navazují na uplynulá léta, na spolupráci z dob ministra Hamáčka. Koncem roku 2021 si u Fassati Česká pošta objednala třídílný krátký videodokument Poklady České pošty za cenu téměř půl milionu korun,“ přibližuje Bobošíková s tím, že se pořad nesetkal se zájmem diváků. Na YouTube jej zhlédlo cca 400 lidí.

Moderátorka se také pozastavuje nad tím, kolik krachující Česká pošta platí výzkumné agentuře Kantar za analýzy a výzkumy, jen za poslední dva roky přes dva miliony korun. „Velký průzkum se týkal ‚Optimalizace pobočkové sítě‘, na který pošta navázala nedávnou zakázkou ‚Redislokace optimalizace‘, výsledkem je patrně onen seznam poboček ke zrušení,“ uvádí Bobošíková.

A závěrem shrnuje: „Navzdory tomu, že Rakušan převzal Českou poštu ve ztrátě, neváhala pod jeho vedením vesele rozhazovat dál. Třeba za podivnou propagaci nebo zbytečná školení. Přitom se seniorům snižuje valorizace penzí. Tak co myslíte? Je taková vláda schopna dát ekonomiku do pořádku? V Aby bylo jasno jsme si jisti, že nikoliv.“

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …