Randák prezidentem: Na Hrad mu chtějí pomoci Janeček s Jančurou

27.08.2012 21:11

Pokud bude bývalý zpravodajec Karel Randák kandidovat na prezidenta, dostane se mu zřejmě podpory od některých kolegů z Nadačního fondu proti korupci (NFPK). Pro ParlamentníListy.cz se v tomto duchu vyjádřil finančník Karel Janeček a podnikatel Radim Jančura. Randák možnost své kandidatury v pondělí zmínil v deníku Insider.

Randák prezidentem: Na Hrad mu chtějí pomoci Janeček s Jančurou
Foto: NFPK
Popisek: Karel Randák

Randák se prý o tom, zda skutečně půjde do boje o Hrad, rozhodne v září po návratu z dovolené. O prezidentské kandidatuře ale člen správní rady NFPK minimálně uvažuje. Že by se za jeho boj o prezidentské křeslo postavil dostatečný počet zákonodárců podobně jako za Miloše Zemana, který získal nominaci napřed prostřednictvím senátorů, se očekávat nedá, proto chce Randák sehnat 50 tisíc podpisů přímo od občanů během pouhých dvou měsíců.

Zakladatel NFPK Karel Janeček prý úmysl svého kolegy zná. S kolegy z NFPK prý možnost Randákovy podpory přímo neprojednávali. Jedno je ale jisté, z prostředků fondu nemůže jít na jeho kampaň ani koruna, peníze jsou určené jen na granty pro lidi, kteří korupci oznámí.

Sám Janeček už ale dříve avizoval, že podpoří ty kandidáty na prezidenta, kteří mají podle něj dostatečný morální kredit. "Proto, že funkce prezidenta je nesmírně důležitá a zároveň je jasné, že spousta kandidátů je v tomto ohledu nesmírně špatných. Takže je možné, že pana Rrandáka podpořím," uvedl Janeček pro ParlamentníListy.cz. Zda se ale na příspěvek na kampaň může těšit i někdo další z dosud známých uchazečů o prezidentské křeslo, Janeček neuvedl. "Nechci to zatím takto konkrétně otvírat," dodal Janeček.

Veřejnost by měla Randáka lépe poznat

Z Randákovy kandidatury je pak nadšen další ze členů správní rady NFPK, majitel Student Agency Radim Jančura. "Karla Randáka znám teprve od února tohoto roku. Za tu dobu, co jej znám, jsem nabyl dojmu, že je to velmi zajímavý člověk s velmi dobrým charakterem. Proto si jej ve funkci prezidenta dovedu představit," uvedl Jančura. Češi by prý měli hledat prezidenta, který dokáže věci pojmenovat pravým jménem a korigovat politickou kulturu v zemi. "Pana Randáka jsme se na fondu snažili přemluvit, aby do toho šel a pokud se tak rozhodne, já osobně udělám maximum, aby měl šanci uspět," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jančura. S tím, že česká veřejnost by měla Randáka poznat ve stejném duchu jako on sám.

Karel Randák je české veřejnosti znám především díky členství ve správní radě NFPK. Jedním z jeho kroků bylo například upozornění na podezřelé transakce v pražském Dopravním podniku. Kauza se táhne dodnes a vyústila v několik trestních oznámení podaných advokátem Václavem Láskou z české pobočky Transparency International. Sám Randák se dosud profiloval spíše jako člověk, který chce svých zkušeností v bezpečnostních složkách státu využít k potírání korupce. Angažmá v politice vždy odmítal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…