Rath je pro zavedení tzv. "hranolkové daně"

13.05.2012 16:38

K zavedení vyššího zdanění nezdravých jídel, které je často označováno jako "hranolková daň", se přiklání stínový ministr zdravotnictví David Rath. Připadá mu to prý jako chytřejší alternativa k vyššímu pojistnému pro rizikové sporty.

Rath je pro zavedení tzv. "hranolkové daně"
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

"V zásadě každý úraz má souvislost s lidskou činností, která je riziková," řekl Rath v nedělním diskusním pořadu v České televizi. "Rizikové není jen skákání padákem nebo zlézání hor. Velmi riziková je i jízda na kole a vůbec jakýkoliv pohyb. A naopak, když sedíte doma a tloustnete, tak zase máte vyšší riziko mrtvice."

Úřední prokazování toho, jaký sport je rizikový, je prý navíc velmi těžké. "Však si vezměte, jak se těžko dokazovalo, zda byl Miroslav Kalousek ve sněmovně opilý. Já jsem jako lékař zhodnotil, že byl opilý pod obraz boží, a na tom si trvám, ale sněmovna odhlasovala, že opilý nebyl." Podobné neshody a tahanice mohou podle něj vzniknout i v tomto případě.

"Trestat" rizikové sporty vyšším pojistným je proto v jeho očích nevhodné. Naopak alternativa "hranolkové daně" se mu zdá rozumější. "Vyšší zdanění alkoholu, cigaret a nezdravých potravin," rozvedl Rath.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…