Rath je skutečně podobný Tymošenkové. Není ale vězeň svědomí

06.06.2012 5:53

David Rath ve svém projevu naznačil, že vyšetřovací vazba je u nás užívána k „lámání“ vězňů. Ti pak prý „změknou“ a snáze se přiznají i k věcem, které nespáchali. Podle Ratha jsou podmínky ve vězení hrozné a člověka skutečně zlomit dovedou. Sám sebe pak bývalý středočeský hejtman chápe jako vězně svědomí.

Rath je skutečně podobný Tymošenkové. Není ale vězeň svědomí
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

V Událostech, komentářích ovšem advokát Davida Ratha Adam Černý přiznává, že Rathovy podmínky nejsou jiné, než mají ostatní vazebně stíhání. „U něj ovšem ty vazební důvody nejsou dány. Nejhorší je být ve vazbě a cítit se nevinen,“ vysvětluje Černý.

Podle Rathova právníka vazební důvody v Rathově případu neexistují. Vazba by prý měla fungovat jen pro nebezpečné vrahy a násilníky, kde hrozí, že by mohli na svobodě ohrožovat své okolí.

Důležité je, že Rath má stejné podmínky jako kdokoliv jiný, upozorňuje Pospíšil

Podle Davida Pospíšila je prý především důležité právě to, že podmínky jsou stejné jako u jiných občanů. „Ani horší, ani lepší,“ zdůrazňuje ministr spravedlnosti. „U Davida Ratha se vazba uvaluje i pro dobré prošetření případu, aby stíhaný nemařil vyšetřování,“ vysvětluje Pospíšil.

Ten věří, že se jeho ministerstvu daří zvyšování kvality vazby. „Za poslední dobu jsme se přiblížili západní Evropě. V době krize dáváme ovšem peníze jinam,“ přiznává přeci jen ministr spravedlnosti. Nezákonně vazebně stíhaných jsou však prý jen jednotky případů ročně.

Rath vězněm svědomí? Kdeže, míní Šabatová

Za pravdu ministrovi spravedlnosti dává i předsedkyně Českého helsinského výboru Anna Šabatová. Podle ní se množství vazebně stíhaných lidí v ČR snížilo.

V případě Davida Ratha je zatím bývalý sociálnědemokratický politik ve vazbě z rozhodnutí soudu první instance. „Toto rozhodnutí bude zkoumat soud vyšší instance, pokud doktor Rath podal stížnost, což pravděpodobně udělal. Každých 14 dnů navíc může podat žádost o přezkum rozhodnutí,“ upozorňuje Šabatová.

Soudní proces je v pořádku, mediální kampaň už ovšem ne, upozorňuje Šabatová

Za vězně svědomí Davida Ratha nepovažuje. U přirovnání s Julií Tymošenkovou Anna Šabatová přiznává, že oba mají cosi společného. „Oba jsou obviněni za něco, co pravděpodobně spáchali, a oba argumentují především tím, že jiní za totéž stíhaní nejsou,“ vysvětluje předsedkyně Českého helsinského výboru.

V Rathově případě tak spíš než v samotném procesu vidí problém toho, co se děje okolo něj. „Samotný proces na mě nepůsobí problematicky, mediální kampaň kolem něho na mě ovšem nepůsobí dobře. V médiích to vypadá, jako by ta kauza byla jedinou. Musím dát ovšem za pravdu, že jiné kauzy tak důsledně zkoumány nejsou,“ uzavírá pro Události, komentáře Anna Šabatová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …