Ráz na ráz. Rychlá řezničina. Expert z USA Ukrajinu nepotěší

24.02.2022 10:27 | Ze sítí

Rusko dnes ráno zahájilo útok na Ukrajinu. Jak operace probíhá, jaké zbraně používají a co je cílem? Na to na twitteru odpovídá bezpečnostní expert a bývalý mariňák Rob Lee. Říká, že je klidně možné, že Putinovi jde o změnu režimu nebo okupaci. „Toto není postupná operace, je vymyšlená tak, aby cílů dosáhla co nejrychleji, a to včetně postupu pozemních sil,“ tvrdí. Rusko už začalo na ostřelování měst používat nenaváděnou munici, což považuje za temné znamení.

Ráz na ráz. Rychlá řezničina. Expert z USA Ukrajinu nepotěší
Foto: Repro TASS
Popisek: Rakety Iskander

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
Rusko zaútočilo raketami a řízenými střelami na cíle de facto po celém území Ukrajiny a velice záhy na to na území vstoupila ruská vojska. Proč? Taktiku ruského velení odhaduje expert na ruskou obrannou politiku, Rob Lee, který je také spolupracovníkem prestižního amerického think-tanku FPRI. Tématem napětí okolo Ukrajiny se zabývá již delší dobu.

Jednak popisuje, že Rusko má velice efektivní možnosti útoku ze vzduchu, z moře a ze země. „Ale nemá velkou zásobu naváděných střel, proto zřejmě pozemní ofenziva začala tak brzy po prvních útocích. Rusko má všechny důvody, aby postupovalo rychle,“ říká. Usuzuje, že proto už v konfliktu ruské síly nepoužijí mnoho naváděných střel a budou spoléhat na zbraně s kratším dostřelem. „Stále mají poblíž Ukrajiny pět nebo více brigád se střelami krátkého doletu Iskander,“ podotýká.

V dalším příspěvku pak analyzoval zbytky raket. Prý se jedná o rakety Směrč. „Tato raketa rozhodně není přesně naváděná. Což znamená, že Rusko s největší pravděpodobností už na města útočí nenaváděnou municí. Temné znamení,“ soudí. Rusko přitom tvrdí, že používá ty nejpřesnější zbraně, aby minimalizovalo škody na životech.

Lee se věnoval i zprávám, že Rusko použilo hypersonické střely (překonávající rychlost Mach 5). Podle Leeho jednak nejsou žádné důkazy, že by je Rusko použilo, ale ani je dle jeho názoru použít nepotřebuje.

Své poznatky pak shrnul: „Jedná se o velkou vojenskou operaci, ve které pozemní síly zaútočí z několika směrů. Cíle jsou mnohem ambicioznější než opětovné dobití Donbasu. Nejhorší scénáře včetně změny režimu a okupace jsou pravděpodobné,“ říká.

„Na několika videích jsou zachyceny naváděné střely zasahující strategické cíle v ukrajinském vnitrozemí, většina z nich jsou pravděpodobně střely Kalibr. Na taktické úrovni používá Rusko raketové dělostřelectvo jako přípravu před pozemní ofenzivou, zejména v oblasti Charkova. Ruské síly postupují z Běloruska, Bělgorodu a Krymu,“ uvádí. „Toto není postupná operace, je vymyšlená tak, aby cílů dosáhla co nejrychleji, a to včetně postupu pozemních sil,“ míní Rob Lee.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…