Rebelům v USA už vadí i hymna. Chtějí místo ní mírový song Johna Lennona

28.06.2020 15:36

Protesty v USA, které začaly před víc než měsícem po smrti černocha George Floyda, nabývají nebývalých rozměrů. Zdá se, že by se po těchto protestech mohly Spojené státy opravdu významně proměnit. Mohla by se změnit dokonce i národní hymna Spojených států.

Rebelům v USA už vadí i hymna. Chtějí místo ní mírový song Johna Lennona
Foto: archiv velvyslanectví USA
Popisek: Pohlednice Masaryka s Wilsonem

Ve spojených státech padají k zemi sochy historických osobností, kterým demonstranti v ulicích amerických měst vyčítají, že se ve své době nechovaly podle dnešních měřítek přijatelného vystupování. Poničeny byly např. sochy Kryštofa Columba.

Nezůstalo však jen u ničení soch. Stanice NBC News přinesla zprávu o tom, že ke změnám vedeným duchem rasové korektnosti přistoupí i Hollywood. Změní se např. dabéři slavných Simpsonů. Ačkoli u dabérů diváci slyší jen jejich hlas a nevidí jejich tvář, napříště nebude možné, aby černošské postavičky dabovali běloši.

Boj za rasovou korektnost však ještě nedospěl ke svému konci. Aktivisté v USA teď požadují, aby se změnila i hymna Spojených států. Informuje o tom server New York Post s odkazem na další zdroje.

Po změně americké hymny volají historik Daniel E. Walker, spisovatel Kevin Powell a další osobnosti. Mají za to, že současná hymna příliš poukazuje na převahu bělochů v USA. „Protože jde o hluboce zakořeněný odkaz otroctví a bílé převahy v Americe,“ řekl Walker.

Základem americké hymny je báseň napsaná v roce 1814 Francisem Scottem Keyem, mužem, který za svého života vlastnil otroky. Hudba byla k básni přidána časem a oficiální hymnou USA se báseň stala v roce 1931.

Právě proto, že báseň napsal majitel otroků, je podle aktivistů načase odstoupit od této hymny a přijmout místo ní píseň Imagine Johna Lennona, což je podle Powella píseň, kterou by za hymnu mohli přijmout všichni obyvatelé USA.

Boj za rasovou korektnost však nekončí ani u americké hymny.

Slavná americká Princetonská univerzita se rozhodla odstranit z názvu jedné ze svých kolejí jméno někdejšího prezidenta USA Woodrowa Wilsona. Tento prezident sehrál významnou roli v ukončení první světové války a T. G. Masaryk s ním jednal také o americké podpoře pro budoucí nový stát – Československo. Podle názoru vedení univerzity však tento prezident přemýšlel jako rasista, a nezaslouží si proto, aby jedna z univerzitních kolejí nesla jeho jméno. Informovala o tom agentura Reuters.

Jeho politika z něj činí „zvláště nevhodný příklad pojmenování pro veřejnou politickou školu“, protože by to naznačovalo, že je vzorem pro studenty ve škole, která „musí stát pevně proti rasismu ve všech jeho podobách“, řekl rektor Christopher Eisgruber.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…