Respekt hovořil s mladíkem, který by nejraději zrušil Vánoce. Trpí za kapry i uříznuté stromky

25.12.2020 21:35

Mnoho Čechů se nyní těší z vánoční atmosféry u svých blízkých; jsou však i tací, kteří se rozhodli svátky trávit netradičně a slavit po svém. Týdeník Respekt přinesl pohled člověka, který by nejraději vánoční svátky dokonce zcela odstranil. Šestadvacetiletý Lukáš prý s hrůzou jako vegetarián sleduje kapry v kádích či živé stromky končící v obývácích. Velký problém nastává, když mu někdo něco daruje.

Respekt hovořil s mladíkem, který by nejraději zrušil Vánoce. Trpí za kapry i uříznuté stromky
Foto: pixabay.com
Popisek: Dárky - ilustrační foto

Anketa

Je kruté, že v ČR na Vánoce umírá tolik kaprů?

hlasovalo: 7777 lidí
Respekt v pohledu šestadvacetiletého Lukáše Lukeše poznamenává, že mladý muž sice Vánoce s příbuznými a kamarády oslavuje, není však za to příliš rád. Nejradši by je totiž úplně zrušil.

„Pro mě by bylo ideální je vymazat, celkově si je nijak zvlášť neužívám a slavím je spíše z donucení, abych je nekazil ostatním,“ vyjádřil se muž pro server. S Vánoci má hned několik problémů. Jmenuje „kýčovitost a povrchnost“, ale také i stres, který na jeho okolí dopadá kvůli nákupům dárků.
 
Dříve měl podle článku Lukáš Štědrý večer velice v oblibě, v období puberty však radikálně změnil názor, jelikož ho Vánoce začaly stresovat.

A co že se odehrálo, že se pohled muže na Vánoce otočil? Problém má s tím, že si lidé doma zdobí živé stromky a navíc on, coby vegetarián, s hrůzou sleduje kapry, kteří následně skončí na štědrovečerním stolu. Zároveň prý též „cítí rozpaky“, když mu příbuzní musí připravovat porci vegetariánského svátečního jídla.

Jediným důvodem, proč Vánoce ještě úplně nezavrhl, je to, že nechce úplně zkazit radost rodině.

O změnu se snaží drobnými kroky, rodina a přátelé mu však jeho plán sabotují. „Každý rok se snažím se všemi domluvit, že si už žádné dárky dávat nebudeme, ale málokdy to tak dopadne,“ cítí zklamání. Sám by byl radši, kdyby místo dárků jeho přátelé posílali peníze charitě, přesto i on nakonec svůj cl poruší. „Rád lidem dárky dávám – i když se domluvíme, že si je nedáme, raději je koupím,“ shrnuje.

Zatímco v rodině zavedl na dárky kvóty v podobě maximálně jednoho dárku na osobu, u přátel se rozhodl zavést alespoň pravidlo losu, kdy si každý vylosuje osobu, které pořídí dárek. U někoho pak uspěl s úplným zrušením obdarovávání a podle dohody utře i jeho přítelkyně. S tou se dohodl, že nic nedostane. Raději však pro ni stejně připravil záložní dárky.

Nejhorší chvíle Lukáš zažívá, když ho někdo obdaruje; sám se prý cítí jako minimalista a je pro něj „obtížné dárky přijímat“.

Dodejme, že Lukáš není jediný, jenž s hrůzou tráví Vánoce. Problém s některými zvyky mají i někteří aktivisté. Kupříkladu i tento rok se vyrojila myšlenka zrušit tradici v podobě prodeje živých kaprů. „Ryby potřebují vaši pomoc!“ vyzývali aktivisté z organizace Compassion in World Farming. Upozorňovali, že kapři, „inteligentní a citlivá zvířata“, při procesu od výlovu k prodeji zažívají silný stres, bolest a utrpení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…