Respekt píše o temných skupinách, které prý ovládly Rusnokovu vládu

08.07.2013 8:16

Nová úřednická vláda premiéra Jiřího Rusnoka se nesetkává s příliš vřelým přijetím. Kritiku sklízí také od týdeníku Respekt. Rusnokův kabinet podle něj dává zcela nový rozměr pojmu stínová vláda. V tomto pojetí je prý nový vládní kolektiv vládou stínů mocných podnikatelských a vlivových skupin.

Respekt píše o temných skupinách, které prý ovládly Rusnokovu vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Podle Respektu není ani jasné, jak vládu, která nahradí kabinet Petra Nečase (ODS) pojmenovat. "Není úřednická, ještě méně je odborná, částečně je politická, ale ne zcela. Největší zastoupení v ní mají vlivové skupiny a mocní podnikatelé. Premiér Jiří Rusnok je zástupcem vlivného domu ING a nedávno kandidoval za stranu zemanovci, jejímž prvním místopředsedou je šéf české pobočky ruské firmy Lukoil Martin Nejedlý. Za ministry si pak Rusnok vybírá ne lidi, kteří mají blízko k mocenským skupinám, ale jsou přímo jejich členy," stojí v redakčním komentáři.

Budou hájit zájmy zaměstnavatelů

Nový ministr vnitra Martin Pecina je generálním ředitelem a místopředsedou firmy Vítkovice Power Engineering, která patří podporovateli současné hlavy státu Janu Světlíkovi. "To je to samé, jako by se členem vlády stal vysoce postavený manažer Zdeňka Bakaly nebo Andreje Babiše. Čí zájmy asi bude Pecina ve vládě hájit," ptá Respekt.

Pravděpodobný šéf průmyslu Jiří Cienciala je prý zase letitým spolupracovníkem podnikatele Tomáše Chrenka, který je proslulý snahou o politický vliv. Jan Kohout přichází z dozorčí rady elektrárenského gigantu ČEZ a ministr kultury Jiří Balvín je údajně kamarád pražských kmotrů.

Dalším příkladem může být ministr zdravotnictví Martin Holcát, který dosud pracuje jako náměstek ve fakultní nemocnici v Motole, kam se zase po vládní krizi hodlá vrátit. Z jeho slov lze dovodit, že půjde o reformně naladěného ministra zdravotnictví. Rád by například vrátil a posílil nadstandardy a zvýšil poplatky za pobyt v nemocnici. Z toho je podle komentáře patrné, že mu jde především o to zařídit, aby mimo jiné i jeho nemocnice měla vyšší příjmy.

"Hájí tedy zájmy svého zaměstnavatele. Koho jiného by také měl? Občanů? A kterých? Nikdo ho nezvolil, nikomu nic neslíbil, nikomu se nezodpovídá," konstatuje časopis.

Komentář týdeníku je navíc doplněn o ilustraci, na níž je prezident Miloš Zeman graficky ztvárněn ve stylu kultovního filmu Kmotr a vzezřením má připomínat slavného fiktivního mafiánského bosse Dona Vita Corleoneho. Právě Zeman totiž navzdory vůli politických stran vybral a prosadil "svého" premiéra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…