Rezoluce Bruselu o Babišově střetu zájmů? Nestane se nic, má jasno Neff

21.06.2020 22:30

„Nestane se nic. Budeme se nadále patlat v polštářové bitvě, která nemůže mít vítěze. Bezzubá opozice se bude ohánět usnesením bez právní váhy a bude mít svoji pravdu, Babiš bude oponovat, že je to výsledek lobbingu jeho oponentů na půdě EU. Což je nepochybně taky pravda,“ hodnotí ve svém komentáři novinář a spisovatel Ondřej Neff pro deník Neviditelný pes a jmenuje, jaké dopady přinese páteční rezoluce Evropského parlamentu (EP) o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Radí, co by měl Babiš udělat.

Rezoluce Bruselu o Babišově střetu zájmů? Nestane se nic, má jasno Neff
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ondřej Neff

Anketa

Co se Vám nejvíce líbí na Andreji Babišovi?

hlasovalo: 6268 lidí
Usnesení Evropského parlamentu o střetu zájmů premiéra bylo podle Neffa očekávané. „Střet zájmů je zde očividný a od prvního okamžiku byl ve hře. Buď hrajeme první ligu v ekonomice, nebo v politice, a na dvou koních jezdit nelze,“ komentuje.

Tvrdí, že jde o „balkánské poměry“. „Přepsání firmy na manželku mohlo projít v českém právním prostředí. Nicméně tolerance k přepsání na manželku zavání tím, čemu z neznalosti konkrétní situace říkáme tradičně balkánské poměry. Usnesení tedy stvrdilo to, co je zjevné,“ popsal.

Neff si myslí, že by Babiše „srazilo na kolena“, kdyby mu evropské orgány zatrhly proplácení nenárokových dotací Agrofertu. „To se ale taky nestalo. A vida, máme na evropské půdě totéž, co se stalo odrhovačkou české scény. Něco se usnese a nic z toho neplyne,“ poznamenává. Reaguje tak na to, že usnesení EP bylo právně nezávazné.

„Dotace pro Čapí hnízdo byl podfuk, ale nikdo nedokázal věc pohnat před soud, natož aby soud jednoznačně rozhodl. Toto je totéž v širším měřítku. Složitou mašinerií EU se podařilo protlačit jakési usnesení bez právní závaznosti. Výsledek nula. Agrofert bude nadále pobírat všechny prebendy poskytované evropskou kasou,“ zhodnotil Neff.

Podle Neffa se po rezoluci nestane nic. „Budeme se nadále patlat v polštářové bitvě, která nemůže mít vítěze. Bezzubá opozice se bude ohánět usnesením bez právní váhy a bude mít svoji pravdu, Babiš bude oponovat, že je to výsledek lobbingu jeho oponentů na půdě EU. Což je nepochybně taky pravda. To je to dlouhotrvající pele mele české politiky,“ myslí si.

Babišovi by podle spisovatele výrazně pomohlo média a koncern Agrofert zcela prodat, píše. Neočekává však, že by to šéf vlády uskutečnil: „Když to vezmu jako spisovatel sci-fi, představím si, že by Babiš přišel k rozumu a Agrofert se vším všudy, včetně médií, prodal. Cincinnatus se taky vzdal svého agroprojektu ve prospěch veřejné věci. Jenže to byl Říman a stalo se to v pátém století před Kristem. Je krajně nepravděpodobné, že by se Babiš pochlapil a následoval ho. To se bude dál babrat v těchto sračkách a my s ním.

Poslanci Evropského parlamentu páteční rezoluci o Babišově střetu zájmů schválili jasnou většinou hlasů. Šéf vlády podle europoslanců zpochybňuje nezávislý výkon své funkce, neboť se podílí na rozhodování o penězích z rozpočtu Evropské unie, a zároveň kontroluje holding Agrofert.

Rezoluce vyzývá Evropskou komisi k nulové toleranci vůči střetům zájmů a české úřady k tomu, aby vytvořily spolehlivý systém jejich odhalování a potírání.

Právně nezávazné usnesení podpořilo 510 poslanců, 53 jich bylo proti a 101 se zdrželo hlasování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…