Rittig dostal přes noviny vzkaz od plukovníka Šlachty. Měl by se prý bát

12.10.2014 9:08

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta nikdy za dobu svého působení ve funkci nezaregistroval tlak politiků či pokus ovlivňovat práci útvaru. V rozhovoru pro Deník.cz také vyloučil jakékoli pochybení policistů v kauze Nagyová, která vedla až k pádu vlády. K poslednímu obvinění Ivo Rittiga a dalších říká: „Panu Rittigovi jen vzkazuji: My pracujeme.“

Rittig dostal přes noviny vzkaz od plukovníka Šlachty. Měl by se prý bát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta ujistil v rozhovoru pro server Deník.cz, že ze strany politiků není a nebyl vyvíjen na jeho úřad žádný tlak. „Můžu mluvit jen z pozice ředitele ÚOOZ a za sebe říkám, že z Ministerstva vnitra nebo Policejního prezidia na nás žádné tlaky nejsou. Kauzy, které zpracováváme, zůstávají čistě mezi naším útvarem a státním zastupitelstvím. Že by za mnou chodil nějaký politik, vůbec nepřipadá v úvahu, ani jsem nezaznamenal nějaký pokus o ovlivňování naší práce,“ říká policista, který je ve funkci od roku 2008. „Když jasně dáte najevo, že jakákoliv snaha by v tomto směru byla marná, tak si to nikdo nedovolí,“ míní Šlachta.

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Deníku.cz popsal, jak celý systém funguje. Podle něj je vyloučena jakákoli zvůle jednotlivých vyšetřovatelů, kteří jsou bedlivě sledováni státními zástupci a v některých krocích při vyšetřování rozhodují soudy. Zpochybňování jejich práce se totiž objevilo loni při zákroku, který vedl k pádu Nečasovy vlády.

Společné pro vyšetřování je podle Šlachty to, že se striktně řídí trestním zákoníkem a trestním řádem a jsou pod dozorem státního zástupce. A to od samého počátku vyšetřování.

„Jestli nám někdo vyčítal, že zneužíváme to či ono, že něco děláme protizákonně, tak to je absurdní. Ať jde o gang používající násilné kriminální metody, nebo o korupci, postupujeme podle zákona a bez souhlasu státního zástupce nic dělat nemůžeme,“ vysvětluje Šlachta.

Jakékoli pochybení vylučuji

„Žádný úkon počínaje sledováním a konče nasazením odposlechů ale policie nemůže udělat bez souhlasu státního zástupce. Ten je u toho od počátku. Když žádáme o odposlechy, tak je dokonce nutné soudní povolení. Mně se zdá skoro vtipné, když čtu nesmysly o nezákonném odposlouchávání nebo nasazení sledovací techniky. Kontrolní mechanismy jsou velmi účinné a žádný policista by si nedovolil něco takového udělat o své vůli,“ tvrdí šéf ÚOOZ.

Výpady, zejména ze strany politiků, po zatčení Jany Nagyové a tří exposlanců ODS, byly podle Šlachty vedeny až v osobní rovině, proto je prý nikdy nekomentoval. „Podle mě byly spíš důkazem, že policie dobře funguje, sbírá informace a koná. O zneužívání nejde mluvit v žádném směru.“

Video ze zatýkání jsem zveřejnil, protože nás obviňovali, že jsme jako gestapo

Robert Šlachta má zaplatit pokutu 60 tisíc korun za zveřejnění záznamu ze zatýkání Jany Nagyové, dnes Nečasové, v Otázkách Václava Moravce. Co vedlo šéfa útvaru k tomuto kroku?

„Vůči útvaru bylo těch útoků už moc a my jsme hledali způsob, jak tomu čelit. Půl roku jsme čekali, byli jsme prokontrolováni od a do zet, ale když nás začali nazývat gestapem, došlo ke zlomu a já jsem zareagoval tímto způsobem. Každý mohl vidět, že jsme se při zatýkání chovali naprosto korektně,“ vysvětlil.

„Pochopitelně jsem věděl, co dělám, a nesu za to plnou odpovědnost. Zatím je to u správního soudu, protože Ministerstvo vnitra se rozhodlo soudit, ale za tu věc jsem zodpovědný já,“ říká s tím, že pokud ministerstvo prohraje, zaplatí pokutu ze svého.

Rittigovi vzkazuji: Pracujeme!

Server Deník.cz se snad ani nemohl vyhnout poslední kauze, ve které byl v souvislosti s firmou Oleo Chemical opět obviněn Ivo Rittig spolu s dalšími devíti lidmi. Soud v tomto případě nepovolil vazbu u žádného z obviněných. Šlachta však vylučuje, že by to ukazovalo na špatnou práci jeho úřadu.

„Pokud se toho někteří obvinění chytají a tvrdí, že je to důkaz jejich neviny, je to nesmysl. S vinou či nevinou to nemá nic společného. Policie a státní zástupce důvody vazby shledali, soud je nespatřoval, to je celé,“ říká ke sledovanému případu Šlachta.

Deník.cz také připomněl některé kroky Ivo Rittiga, který se Šlachtovi rád posmívá, naposledy vzkázal přes Twitter, že čerstvá kauza kolem Oleo Chemical mu nepřinese slávu, nýbrž vyhazov. Šlachta tvrdí, že se ho takové vzkazy nedotýkají. „Pana Rittiga vůbec nemíním komentovat, vnímám to jako způsob jeho obhajoby. Mohu mu jen vzkázat, že pracujeme.  A já osobně žádnou slávu nechci ani nepotřebuji,“ dodal.

Prostředí je za současné vlády stabilnější

V rozhovoru pro Deník.cz tak vrcholový policisty prozradil, kdo jsou lidé, kteří tuto práci dělají. „Když jde člověk k policii, tak určitě ne proto, aby zbohatnul. A působí-li v těchto útvarech, tak to bez srdíčka fakt nejde. U nás na útvaru jsou lidé naprosto úžasní, neunikají informace, vše funguje, jak má. Jsem strašně rád, že se panu ministru Chovancovi podařilo vyjednat navýšení našich platů, pět procent nahoru už bude znát, naši lidé si to naprosto zaslouží. Pochopitelně nikdy se to nevyrovná tomu, že proti vám stojí milionáři nebo miliardáři. Bez toho, že to policisté berou jako službu státu a jeho občanům, by to dělat nemohli. Pro peníze určitě ne.“

Nová vláda je u moci osm měsíců a Robert Šlachta podle svých slov cítí změnu k lepšímu. „Musím přiznat, že to prostředí je stabilnější. Není to ode zdi ke zdi jako dřív. Od nového policejního prezidenta cítíme podporu, větší jistotu,“ hodnotí poslední měsíce Šlachta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…