Řízky, kýta, ovoce. Fialovo „zlevnění potravin“ odhaleno

22.02.2024 15:39 | Analýza

Uveřejněné hodnoty inflace, která byla v lednu nejnižší od března roku 2021, jsou podle ekonoma a premiérova poradce Štěpána Křečka důvodem k oslavě. Kromě toho, že data ukázala, že se již inflace přibližuje 2 procentům, poskytla rovněž odpověď na otázku, jak se vyvíjely ceny potravin po lednovém snížení DPH na 12 %. A pokud se ptáte, zdali je v tomto ohledu vážně co slavit, pak velmi záleží na tom, co nakupujete. Zatímco u některých výrobků ušetříte jen haléře, výrazněji zlevnily párky, šunkový salám, kuřata či vepřová plec. Naopak u řízků, sýrů, vajec, másla, vepřové krkovice i množství ovoce a zeleniny si lidé v lednu i přes nižší DPH připlatili. A častokrát šlo o víc než jen o haléře.

Řízky, kýta, ovoce. Fialovo „zlevnění potravin“ odhaleno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muž v obchodě, ilustrační foto

Inflace se vrátila do tolerančního pásma, blízko dvouprocentnímu cíli České národní banky (ČNB), a podle některých ekonomů je již čas slavit. To, že se meziroční růst spotřebitelských cen v lednu 2024 pohyboval na úrovni 2,3 %, vidí jako důvod k oslavě i hlavní ekonom BH Securities a.s. a premiérův poradce Štěpán Křeček. „Dnes můžeme slavit den, kdy byla poražena vysoká inflace,“ komentoval ekonom minulý čtvrtek uveřejněné statistiky, ukazující na výrazné zpomalení růstu cen v Česku a poukázal, že je aktuální úroveň inflace nejnižší od března roku 2021.

Meziměsíčně spotřebitelské ceny vzrostly o 1,5 %, a zatímco vrostly ceny elektřiny o 12,1 %, vodného o 10,9 %, zemního plynu o 3,6 %, stočného o 13,4 %, tepla a teplé vody o 3,2 %, mnohé ceny naopak klesaly, a nižší byly ceny například u chleba o 3,5 %, uzenin o 2,4 % a cukru o 8,2 %.

Podívali jsme se, jak tento vývoj vypadá v cenovém vyjádření a nakolik se změny v DPH promítly do potravin a zdali obchodníci skutečně zákazníkům své zboží zlevnily tak, jak slibovali. A dá se zhodnotit, že mnohé produkty skutečně v lednu oproti prosinci zlevnily. Byť šlo častokrát jen o desítky haléřů či jednotky korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 22.02.2024 16:15:36
Nevím, jestli to je všem jasné, ale za dva roky vládnutí 5kolky došlo ke zdrašení spotřebního koše o 30% (tedy něco jako průměr vše cen komodit, které nakupujejeme). Tato cena se již nikdy nesníží, pokud nedojde k nějaké mimořádné situaci (například k cenovému zásahu státu). To, co lhář Nuttela I. považuje za snižení cen, je pouze snižování dalšího jejich zvyšování. Infalce totiž neklesá, inflace se nesnižuje. Pouze se snížil její nárůst.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…