Rozčílený komunista z regionu: Vláda řeší blbosti a zatím maminky s dětmi skáčou z balkonů

23.02.2014 18:25

Maminky ze zoufalství skáčou z balkonů, lidé nemají práci a dostávají se do dluhových pastí. Tak kriticky vidí situaci ve státě zlínský komunistický zastupitel Radomír Rafaja. I proto tvrdí, že by se vláda už neměla zabývat „blbostmi“ jako jsou lustrace.

Rozčílený komunista z regionu: Vláda řeší blbosti a zatím maminky s dětmi skáčou z balkonů
Foto: Archiv RR
Popisek: Radomír Rafaja

S prosazením návrhu na zrušení lustračního zákona neměli nakonec komunisté šanci a sněmovna ho smetla ze stolu. Výsledek namíchnul nejen poslance KSČM, ale také jejich stoupence na Zlínsku. Hlasování koalice dopálilo i člena zastupitelstva Zlína Radomíra Rafaju. „Samozřejmě bych byl pro zrušení lustračního zákona. Za 25 let po revoluci bychom se už neměli takovými blbostmi zabývat. Furt to budou omílat. Bylo by dobré už konečně udělat velmi silnou tlustou čáru za minulostí a zabývat se současností,“ vyjádřil jasné stanovisko Radomír Rafaja (KSČM) pro ParlamentníListy.cz. „Postarejme se raději o to, aby se lidé v republice měli lépe a maminky s dětmi neskákaly z balkonů jako vlaštovky, když se dostanou do dluhových pastí. O to se zajímejme a starejme a ne o věci, které se udály před 25 lety,“ dodal.

Lidé jsou prý dobří nebo darebáci. Lustrační osvědčení nehraje roli

Podle Rafaji už přišel čas skoncovat jednou pro vždy s minulostí a zbytečně neosočovat členy komunistické strany. Ti se prý stávají často zbytečně terčem kritiky. „Můžeme vyšetřovat to, že se panu prezidentovi Masarykovi vykadil kůň na Václavském náměstí a já si myslím, že za to mohli komunisti,“ přirovnal situaci se smíchem Rafaja. Sám totiž prý nedělá mezi lidmi stranické rozdíly. Rozlišuje pouze to, zda je člověk dobrý, či zda jde o darebáka. „Dokážu se pobavit s lidmi, ať už jsou to lidovci, nebo jsou z ČSAD, jak já říkám. Pro mě jsou buď dobří lidé nebo špatní, ať už jsou z jakékoli strany. Ale zabývat se pořád lustracemi, pořád někomu něco předhazovat?“ reagoval Rafaja.

Lidovci mohou dál ohrožovat vládu

Vláda by se měla prý hlavně zabývat tím, co udělá pro prosté a obyčejné lidi. Stejně jako poslankyně Marta Semelová (KSČM), která ve sněmovně uvedla, že Česká republika je ve špatném stavu a jediné, co bude v budoucnu vzkvétat, je církev se svými majetky, kritizuje v tomto kontextu restituce i Rafaja. „ČSSD hřímala před volbami, že budou řešit církevní restituce a najednou se všechno změnilo. To mě velmi mrzí. Najednou z toho všichni vycouvali. Přeci nemůže v koalici 14 lidoveckých mandátů ohrožovat vládu! Co bude za půl roku, co bude za rok? Můj názor je, že stejně tahle koalice dlouho nevydrží, protože lidovci vládu nakonec potopí. To je ale jen můj názor,“ uvedl Rafaja, který zároveň ubezpečil, že si uvědomuje, že sestavení vlády jednoduché pro nikoho nebylo.

„Zastávám názor, že jestli církev prokáže, že majetek nabyla transparentně a legálně, ať jim to vrátí ráno o půl šesté, třeba jak půjdou do kostela, ale musí to dokázat. Nebráním se vrácení majetku církvi, ale ať prokáží, jak ho nabyla. To je,jako kdybych já chtěl vrátit zlínský hotel Moskva. Přeci bych musel prokázat, že je můj,“ vysvětlil.

Ve Zlíně není práce, fabriky jsou rozkradené

Radomír Rafaja vstoupil do KSČM v roce 2004. „V žádné politické straně jsem předtím nebyl, ale když jsem viděl, jak to jde ve státě do háje, jak se rozkrádají fabriky, konkrétně vidím, jak se Zlín vyklidňuje, nejsou tu pracovní místa. Není tu nic. Nastoupily tu nadnárodní společnosti, Kauflandy. Zeptejte se zaměstnanců, v jakých podmínkách pracují a za kolik peněz. To si nikdo neuvědomuje. Naše ekonomika potřebuje zaměstnat lidi. Ve Svitu měly práci tisíce lidí. Vstoupil jsme do KSČM proto, že jsem přesvědčený, že jedině tato strana může něco udělat pro obyčejné a prosté lidi,“ popsal.

Bude líp? Až budeme povinně chodit k volbám

Člen zastupitelstva Zlínského kraje, který nedávno vstoupil ještě více do povědomí regionální veřejnosti neúspěšnou kandidaturou na místo senátora po Tomio Okamurovi zároveň zřejmě ani příliš nefandí heslu ANO, bude líp. Tvrdí totiž, že líp už bylo, za komunistů. „Jsem o tom přesvědčený, lidé mě zastavují na ulici a stěžují si na poměry. Vím, jaké mají názory,“ ujistil Rafaja. Zároveň si postěžoval na to, že lidé si sice stěžují a nadávají, ale pro změnu nic udělat nechtějí. „K volbám nechodí. Ukázala to i nízká účast při mimořádných volbách do Senátu. Svědčí to o tom, že lidé jsou apatičtí, ale stěžovat si budou,“ vysvětlil Rafaja, který by měl i recept na to, jak zvýšit volební účast. „Jestliže dovrší občan této republiky 18 let, měl by mít zákonnou povinnost jít k volbám. Kdybych se stal senátorem, tento zákon bych prosazoval. Jít k volbám, to je občanská povinnost,“ uzavřel Rafaja.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…