Rozkrádání vojenského materiálu na Ukrajině? Toto zaznělo v americké televizi

09.08.2022 16:37

Oproti prvním týdnům války se na Ukrajině měla výrazně zlepšit logistika a na frontovou linii se již dostává více vojenského materiálu, tvrdí americká televize CBS s odkazem na zakladatele nevládní litevské organizace Blue-Yellow Jonase Ohmana, který ještě koncem dubna tvrdil, že se na frontu nedostane 60 až 70 procent dodávaného „nesmrtícího“ vojenského materiálu, jako jsou neprůstřelné vesty či vysílačky. „Jsou tu mocní, oligarchové,“ zdůvodňoval v dubnu Jonas, proč se mnohé vybavení nedostalo až na frontu. Situace se prý změnila.

Rozkrádání vojenského materiálu na Ukrajině? Toto zaznělo v americké televizi
Foto: Twitter @MarkRid89403375
Popisek: Systémy HIMARS

Anketa

Mají Babišovi odpůrci právo narušovat pokřiky či silnější formou jeho mítinky?

6%
91%
hlasovalo: 37563 lidí
Televize CBS svá předchozí tvrzení z letošního dubna o neblahé logistické situaci na Ukrajině tento týden upravila z důvodu jejího údajného zlepšení.

Zlepšení oznámil zakladatel litevské organizace Blue-Yellow, která se od začátku konfliktu s Ruskem podporovanými separatisty v roce 2014 setkává s frontovými jednotkami na Ukrajině a dodává jim nesmrtící vojenskou pomoc. Ještě v dubnu Jonas odhadoval, že se jen 30 až 40 procent všech dodávek přicházejících přes hranice na Ukrajinu dostane na frontovou linii. Od té doby se podle něj situace výrazně zlepšila a mnohem větší množství se nyní dostává tam, kam má.

Ohman v dubnu tvrdil, že se při dodávkách nesmrtícího vojenského materiálu, mezi nímž byly dalekohledy pro noční vidění, vysílačky, kevlarové vesty, balistické přilby a moderní bezpilotní letouny, spoléhá převážně na neoficiální kanály.

„Jsou tu mocní, oligarchové, političtí hráči,“ vysvětloval Ohman v dubnu a popisoval složitou situaci plnou korupce a byrokracie. „Je to něco jako celodenní mocenské hry. „Lidé, kteří ty věci potřebují, jdou nakonec za námi,“ tvrdil.

Přesto není přesně jasné, nakolik se materiál dostane na frontovou linii aktuálně a že se situace s logistikou zlepšila, nelze nezávisle ověřit, stejně jako to, nakolik jsou pravdivá předchozí tvrzení neziskové organizace o problémech se ztrácejícími se zásobami.

Podle CBS však měl v srpnu 2022 přijet do Kyjeva americký atašé pro obranu, brigádní generál Garrick M. Harmon, jenž se zabývá kontrolou a monitorováním zbrojení a i to je zřejmě jeden z důvodů zlepšující se situace.

Že jsou dodávky zbraní Ukrajině organizované přímo oficiální cestou již více efektivní, naznačuje rozhodnutí Spojených států poslat Kyjevu nový balík zbraní v hodnotě 1 miliardy dolarů. Jde o vůbec zatím největší zbraňovou dodávku, která předčí poslední bezpečnostní balík ve výši 700 milionů dolarů zaslaný v červnu.

Při likvidaci ruských útočníků se podle šířících se zpráv osvědčují i české zbraně, o nichž nebylo dlouho nic slyšet a spekulovalo se také o jejich osudu. Přestože nelze informace nezávisle ověřit, z tvrzení ruské agentury TASS vyplývá, že na místě pomáhají ukrajinské armádě české raketomety RM-70.

Na použití českých zbraní si měli podle ruské agentury stěžovat doněčtí separatisté. Roli v tom hraje také to, že raketomety RM-70 mají oproti ruským raketometům BM-21 Grad stejné ráže podvozek od české Tatry s výkonnějším motorem a systémem automatického nabíjení dalšími 40 raketami.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba označil předchozí tvrzení CBS za lež, podle něj však nemělo žádný dopad na zbraňové dodávky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…