Rozladěný šéf poslanců ODS. Nechápal, proč má sněmovna jednat dva dny před Vánocemi

12.12.2014 9:41

Poslanci si v pátek hned ráno odhlasovali, že se ve Sněmovně sejdou i 22. prosince, aby projednali zákony vrácené Senátem. Horní komora totiž ve středu odmítla vládní novelu, která má v rámci boje proti daňovým únikům zavést například kontrolní výkazy pro plátce DPH, a lázeňskou novelu, do které poslanci vložili pasáž o povinnosti pojišťoven zveřejňovat smlouvy s poskytovateli zdravotní péče. První den, kdy je možné o normách hlasovat, je neděle 21. prosince.

Rozladěný šéf poslanců ODS. Nechápal, proč má sněmovna jednat dva dny před Vánocemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: O návrhu rozpočtu se bude hlasovat co nejdříve

Pouhé dva dny před Štědrým dnem budou muset poslanci zasednout do svých lavic. V pátek ráno si totiž podle předpokladů odhlasovali, že jejich jednacím dnem bude i 22. prosinec 2014. Protože pondělí zpravidla nebývá jednacím dnem Poslanecké sněmovny, museli o návrhu organizačního výboru hlasovat.

Na tento nápad ale kroutil hlavou předseda poslaneckého klubu ODS Zdeněk Stanjura.

„Čí je to návrh a proč budeme jednat v pondělí?“ tázal se překvapeně dnes Stanjura za sněmovním pultíkem.

„Je to návrh organizačního výboru,“ odvětil mu na dotaz místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a STAN). "Byl jste tam i vy, ale pokud jsem vaši maličkost přehlédl, tak se omlouvám," opáčil ještě Gazdík.

„My jsme ale nezapříčinili tu situaci...,“ vrtěl hlavou Stanjura.

Gazdík ho poté poučil, že musel být o návrhu spraven a je právem klubu ODS proti tomu hlasovat. "Pokud chcete navrhnout jiný den, je to vaše právo. Klidně navrhněte jiný den. Vaši zástupci na organizačním výboru byli a nic nenamítali proti tomuto dni," poznamenal Stanjura.

Pro "pracovní pondělí" pak zvedlo ruku 104 poslanců, proti bylo 26.

„Tak se sejdeme v pondělí 22. prosince v deset hodin,“ dodal na to Gazdík.

Horní komora ve středu odmítla vládní novelu, která má v rámci boje proti daňovým únikům zavést například kontrolní výkazy pro plátce DPH.

Senát navrhl odložit zavedení dvacetiprocentní sazby DPH

Kromě Sněmovny by se stejný den měla sejít také Bezpečnostní rada státu, která se bude zabývat možnými opatřeními souvisejícími s výbuchem ve Vrběticích.

Senát odmítl zákon o dani z přidané hodnoty a navrhl na rok 2016 odložit zavedení dvacetiprocentní sazby DPH pro prodej stavebních pozemků. Senátoři se rovněž rozhodli rozlišit lhůty pro firmy a živnostníky pro odesílání těchto kontrolních hlášení. Vládní návrh počítá rovněž s tím, že do nově vzniklé desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty budou zařazeny i suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií. Novinkou v novele je i rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. V případě poskytnutí služeb nebo dodání zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel.

Pro ČSSD je podle premiéra Bohuslava Sobotky akceptovatelný senátní návrh zákona o DPH, který prý představuje "vylepšení".

Horní komora vrátila Sněmovně i lázeňskou novelu, která mimo jiné umožní, aby pacienti po závažné operaci nebo s těžkou chronickou nemocí mohli jet do lázní na účet zdravotní pojišťovny nejméně na čtyři týdny místo nynějších tří. Poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka do normy vložil pasáž, podle které by pojišťovny byly povinny do měsíce od uzavření zveřejnit smlouvy s poskytovateli zdravotní péče. Právě tuto změnu senátoři kritizovali.

Zástupci ODS již ve čtvrtek uvedli, že situace, kdy bude schůze pokračovat 22. prosince, je důkazem toho, jak chaoticky vláda své návrhy projednává.

„Vládní koalice si ani není schopna v Senátu zajistit, aby pro ni její senátoři hlasovali," poznamenal k tomu předseda ODS Petr Fiala. Pro vrácení novely o DPH byli totiž i senátoři ze všech tří koaličních stran. ODS vadí také to, že se norma projednává na poslední chvíli.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…