Rozvrat v Jemenu: USA mají problém. Takováto je situace

26.03.2015 9:54

V Jemenu se dramatizuje situace, v důsledku které musel včera prezident Abed Rabbú Mansúr Hádí opustit zemi. Šíitští povstalci se přiblížili až do blízkosti jeho posledního útočiště v Adenu. Saúdská Arábie mezitím začala bombardovat pozice rebelů a počítá také s pomocí dalších států Perského zálivu.

Rozvrat v Jemenu: USA mají problém. Takováto je situace
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Spojené státy se na náletech s cílem očistit Jemen od šíitských povstalců přímo nepodílejí, ale Rijád s Washingtonem celou operaci konzultuje. Saúdská tisková agentura včera na to konto vydala zprávu, podle které vedle Saúdské Arábie vyslyšely žádost prezidenta Hádího o pomoc také Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Katar a Bahrajn. Společné prohlášení nepodepsal ze šesti členů Rady pro spolupráci zemí v Perském zálivu pouze Omán. Ve svém vlastním prohlášení přislíbil politickou i vojenskou podporu také Egypt. Tento víkend by se měli představitelé těchto arabských zemí rovněž sejít na předem plánovaném summitu, jehož hlavním tématem bude bezesporu situace v Jemenu.

Saúdská Arábie a další spojenci v Perském zálivu se domnívají, že šíitští povstalci jsou řízeni Íránem, který tak chce získat kontrolu nad Jemenem. Povstalci však taková obvinění odmítají. Pád Hádího vlády je v každém případě vážným ohrožením protiteroristické strategie Washingtonu v této oblasti. Pobočka al-Káidy v Jemenu je považována za nejsilnější v rámci celé teroristické sítě. Spojené státy v reakci na vítězné tažení rebelů stáhli z jemenské základny al-Annad asi sto vojenských poradců, kteří se podíleli na operacích namířených proti al-Káidě.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Šíítští povstalci stojí za bývalým autokratickým vůdcem země Ali Abdulláhem Salehem, jenž vládl Jemenu třicet let až do léta 2011, kdy byl odstraněn po arabském jaru. Některé ze speciálních jednotek armády však Saleha stále podporují a pomáhaly také rebelům v rychlém postupu vpřed. Současný prezident země Hádí opustil na začátku tohoto měsíce hlavní město Saná, kde byl v domácím vězení, a odešel na jih do přístavního města Adenu, kde se snažil formovat obranu proti povstalcům. Samotné hlavní město Saná ovládli povstalci již před půl rokem.

Bývalý prezident Saleh a jeho věrní předpokládali, že se bude snažit Hádí zemi opustit. Saleh přede dvěma týdny ve svém vystoupení řekl, že jeho rival zamíří do Džibuti. Zdroje blízké Hádímu se nechaly slyšet, že se prezident připravoval na únik ze země od neděle, kdy bylo zřejmé, že povstalce na cestě do Adenu již nic nezastaví. Jemenská státní televize, která je již plně pod kontrolou povstalců, vyhlásila za dopadení Hádího odměnu ve výši 100 000 dolarů. Šíitští povstalci se nyní vezou na vítězné vlně, ale musí čelit mnoha dalším soupeřům. Sunnitské kmeny a místní milice s nimi bojují na celém území Jemenu a na jihu země mají jen malou podporu.

Některé vojenské jednotky navíc zůstaly i přes poslední vývoj věrné prezidentu Hádímu. Objevují se však bohužel informace o tom, že do bojů rázně promlouvají bojovníci al-Káidy, ale i Islámského státu. Teroristická skupina AQAP se minulý týden přihlásila k odpovědnosti za sebevražedný útok proti povstalcům v Saná, při němž zahynulo 137 lidí. AQAP ohrožuje i Spojené státy, protože se jí podařilo umístit bomby do letadel americké letecké společnosti. Byť nakonec žádná z nich neexplodovala. Americké úřady jsou však v boji proti této skupině značně oslabené, protože v zemi nefunguje americké velvyslanectví a vojáci byli ze země evakuováni.

Situace v zemi je nepřehledná o to více, že povstalci jsou v nepřátelském vztahu i k al-Káidě. To jim však nebrání v tom, aby bojovali proti silám prozápadního prezidenta Hádího. Sami totiž zastávají výrazně protiamerické postoje a odmítají jakékoli vměšování Washingtonu do vnitřních záležitostí země. Pro Hádího je poslední vývoj situace krajně ponižující, protože nyní si největší moc v zemi udržuje Saleh, kterého on sám v roce 2012 po vzájemné dohodě nahradil. V rámci této dohody byla Salehovi zaručena beztrestnost. Atmosféra v Adenu je dle očitých svědků značně stísněná. Většina škol, úřadů, obchodů a restaurací je uzavřena. Mluvčí rebelů nicméně v televizi tvrdil, že rebelové neplánují přístavní město obsadit. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…