Rušením heren porušuje stát naše práva, tvrdí šéf Synotu. A chystá žalobu

12.04.2013 10:59

Šéf holdingu Synot Ivo Valenta se rozhodl obrátit na Soudní dvůr Evropské unie. Chce zažalovat Českou republiku kvůli tomu, že Ústavní soud na návrh města Klatovy zrušil platnost tříletého přechodného období pro rušení heren. Doplatí na to prý desetitisíce lidí z loterijního průmyslu, tvrdí Valenta.

Rušením heren porušuje stát naše práva, tvrdí šéf Synotu. A chystá žalobu
Foto: SYNOT
Popisek: Zakladatel holdingu SYNOT, Ivo Valenta

Ústavní soud dal městům už nyní volnou ruku k tomu, aby mohla rušit videoterminály v barech, hernách a hospodách. Původně přitom bylo toto opatření plánováno až na rok 2015. Proti tomu se staví zakladatel Synotu Ivo Valenta. Toto rozhodnutí označil za politické a hodlá bojovat. Chce se obrátit k Soudnímu dvoru Evropské unie, píše iDnes.cz.

Žaloba je podle Valenty jediným řešením

"Došlo k silnému porušení našich práv. Vynaložíme veškeré úsilí, abychom si svá práva i po 22 letech podnikání v této zemi udrželi. Ve světě žádný podobný precedent nenajdete," řekl Valenta a zdůraznil, že rozhodnutí může v loterijním průmyslu postihnout desetitisíce lidí. Jen v Synotu jde o 700. Právě z toho důvodu je podle Valenty soudní spor o náhradu škody logickým a jediným možným vyústěním této situace.

Naproti tomu soudci přechodné tříleté období v novele loterijního zákona považují za nadbytečné a hrozbu arbitráže označují za formu nátlaku.

Valenta věří, že k rušení přístrojů nedojde ihned ani plošně. A starostové například ve Zlínském kraji ho zřejmě vyslyší. Většina měst už má podle iDnes.cz připraveny vyhlášky, které hazard od roku 2015 omezí nebo zruší. Zatím nevědí, zda využijí zrušení přechodného období. Spíše to vypadá, že do vyhlášek nebudou zasahovat.

Třeba Uherské Hradiště nechystá omezení hazardu vůbec. "Není k tomu důvod. Neregistrujeme u nás negativní jevy, jako je hraní mládeže nebo narušování veřejného pořádku," tvrdí místostarosta Hradiště Stanislav Blaha.

Prohibice by byla chyba

Valentův holding je pochopitelně proti plošnému rušení hazardu. "Upřednostňujeme přiměřenou regulaci před prohibicí, která otevře loterijní trh nelegálním provozovatelům a města připraví o značné prostředky," tvrdí Valenta.

Zároveň je přesvědčen, že nejvíc na verdikt Ústavního soudu doplatí neziskové organizace, kultura a sport, protože města prý slíbila, že peníze z hazardu budou posílat neziskovému sektoru.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…