Ruské letadlo, ukrajinští zajatci? Ukrajina zatím odmítá. Spousta pochybností

24.01.2024 19:50

V ruské Bělgorodské oblasti spadl vojenský letoun Iljušin Il-76, který podle tvrzení ruského ministerstva obrany přepravoval 65 ukrajinských zajatců. Podle ukrajinské strany však zatím není tato skutečnost známa a vojenský publicista Jiří Vojáček pak vzhledem k okolnostem míní, že je tvrzení o ukrajinských zajatcích dost možná jen další ruskou lží. „Proč by převáželi zajatce luxusně letecky, v očích Rusů je to nejhorší spodina,“ poukazuje a dodává, že na ruské verzi toho nesedí mnohem víc. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko přesto jedno možné vysvětlení, proč by Rusové posadili ukrajinské zajatce do letadla, nabídl.

Ruské letadlo, ukrajinští zajatci? Ukrajina zatím odmítá. Spousta pochybností
Foto: Repro YouTube @guardiannews
Popisek: Pád ruského letounu Iljušin Il-76 v Bělgorodské oblasti

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
V ruské Bělgorodské oblasti se vojenský letoun Iljušin Il-76 zřítil ve středu ráno, a jak upozorňuje agentura Reuters i ukrajinská média, není zatím jisté, zdali byl pád letounu zapříčiněn sestřelem anebo za ním stojí jiná příčina.

Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS tvrdí, že na palubě zříceného stroje mělo být 74 osob včetně 65 ukrajinských zajatců, a za příčinu pádu stroje označilo ukrajinský sestřel. „Kyjevský režim se dopustil teroristického činu, když v Bělgorodské oblasti sestřelil ruský letoun Il-76, který převážel ukrajinské válečné zajatce určené k výměně,“ sdělilo podle TASS ruské ministerstvo.

Podle ruského ministerstva obrany zasáhly ruský letoun ukrajinské síly nedaleko Bělgorodu pomocí protiletadlového raketového systému z Charkovské oblasti. „Radarové zařízení ruských ozbrojených sil zaznamenalo odpálení dvou ukrajinských raket,“ píše TASS.

Dodala, že na palubě letadla bylo šest členů posádky, 65 ukrajinských vojáků pro výměnu a tři ruští vojáci, kteří zajatce hlídali. Nikdo na palubě podle informací ruské agentury nepřežil.

Ruská verze o přepravě ukrajinských zajatců letecky a takovýmto způsobem však budí nemálo pochybností. „Podle Rusů spadl nad Bělgorodem Il-76 ruského letectva s ukrajinskými zajatci. Přiznám se, že mi tahle story přijde přitažená za vlasy, mnohem pravděpodobnější bude další ukrajinský sestřel,“ komentoval vojenský publicista Jiří Vojáček.

Vojáčkovi na ruské verzi nesedí hned několik věcí a myslí si, že Rusové lžou, jelikož je pochybné už jen samotné tvrzení, že by ukrajinským zajatcům dopřávali luxus v podobě letecké přepravy. „Proč by převáželi zajatce luxusně letecky, v očích Rusů je to nejhorší spodina,“ píše s tím, že oproti nákladné přepravě zajatců letadlem by vlak nebo kolona náklaďáků stála zlomek.

„Obě strany přiznávají počty zajatců už v tisících, to Rusové všechny vozí letecky?“ dodává a hned doplňuje, že to, aby byli jen tři členové ochranky na 65 vězňů, „musí být proti předpisům i v ruské armádě“.

Zajímavá pak podle Vojáčka je i rychlost, s jakou Rusko oznámení o pádu letounu s údajnými ukrajinskými zajatci učinilo. „Ruská armáda zpravidla nejdřív všechno popře a pak začne pomalu pouštět střípky. Že by přiznala všechno hned, to je neobvyklé,“ podotkl.

Přesto se z Ukrajiny objevují spekulace, že se mohli ukrajinští zajatci na palubě letounu skutečně nacházet. Tuto verzi zmínil i poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko.

Heraščenko se také pozastavil nad nepříliš logickým vysvětlením události od ruských úřadů a zajímavé podle něj je, že se letadlo zřítilo až 95 kilometrů od místa, kde funguje jediný hraniční přechod mezi Ukrajinou a Ruskem pro výměnu zajatců, a komentoval, že by případné záměrné sestřelení letounu – které zatím Ukrajina nevyloučila ani nepotvrdila, jelikož danou věc stále šetří – bylo pro Ukrajinu nevýhodné a způsobilo by Kyjevu akorát problémy doma i na mezinárodním poli.

K útoku na letadlo podle něj ze strany Ukrajiny mohlo dojít, avšak za okolnosti, že by šlo o úmysl Rusů. Tedy v případě, že by podle Heraščenka šlo o ruskou provokaci a speciální operaci ruských speciálních služeb, které by dezinformovaly ukrajinskou stranu o konkrétním letu, a schválně doufaly v sestřelení letounu. Dodává však, že něco takového zatím není nikterak podložené a jde o pouhou spekulaci.

„Neexistuje žádný důkaz, že na palubě bylo 63 ukrajinských válečných zajatců; seznamy, které ruská strana předhazuje v mediálním prostoru, nejsou žádným důkazem a není možné je ověřit. Ve skutečnosti se asi 17 jmen na seznamu shoduje se jmény již dříve vyměněných válečných zajatců,“ podotkl a také poukázal například na případné porušení všech stanov a protokolů v případě, že by tolik ukrajinských zajatců doprovázeli jen tři ruští důstojníci.

Na trupu letounu jsou navíc podle Heraščenka „zjevné stopy po detonaci nějakého nákladu“ a nemyslí si, že by Rusové přepravovali válečné zajatce a zároveň i rakety, o nichž se spekuluje coby o nákladu.

„Situace je příznivá pro Rusko a stoprocentně nevýhodná pro Ukrajinu. Tvrzení o záměrném zabíjení vlastních vojenských zajatců je účelová lež, která zapadá pouze do rámce ruských propagandistických klišé,“ dodává poradce ukrajinského ministra vnitra.

Dodal, že pokud je Rusko přesvědčeno o pravdivosti své verze události, pak by mělo iniciovat vytvoření mezinárodní komise, která by případ vyšetřila, a otevřít přístup ke všem materiálům, které s ním souvisejí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč jsou publikovány tendenční dohady jakéhosi Jiřího Vojáčka ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetrski , 24.01.2024 20:13:05
Jeho "nepodjatost" je zřejmá z mínění, že "tvrzení o ukrajinských zajatcích je dost možná jen další ruskou lží". Asi tak, jako když ukronacisti stříleli před pár dny z Kurachovky 155mm houfnicemi na tržiště v Doněcku, jako když ukronacisti raketou Himars pobili desítky svých azováků v ruském zajetí, jako když ukronacisti stříleli na chladicí systém i reaktorové budovy zaporožské jaderky, atd. atp. - vše popřeli, oni totiž mají svatozář.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …