Ruského plynu poteče ještě méně. Gazprom opravuje další turbínu

25.07.2022 22:31

Ruská plynárenská společnost Gazprom oznámila, že ve středu 27. července odstaví kvůli údržbě další turbínu plynovodu Nord Stream 1 kvůli údržbě. Dodávky plynu se tak dále sníží na 33 milionů metrů krychlových denně, tedy zhruba 20 procent kapacity, informuje o tom CNN Prima NEWS.

Ruského plynu poteče ještě méně. Gazprom opravuje další turbínu
Foto: GAZPROM
Popisek: GAZPROM

Nord Stream 1 je hlavní trasou pro transport ruského plynu do Evropské unie. Jeho maximální kapacita činí až 167 milionů metrů krychlových denně. Dodávky plynu se odstavením z provozu další turbíny sníží na 33 milionů metrů krychlových denně.

Původní zdroj ZDE.

Plynovod byl v červenci deset dní mimo provoz kvůli plánované údržbě. Jeho provoz byl obnoven minulý týden, objem přepravy však zůstal na 40 procentech kapacity a dodávky se pohybují kolem 67 milionů metrů krychlových denně.

Německo tvrdí, že nevidí technický důvod pro další omezení dodávek plynu. „Vzali jsme toto oznámení na vědomí. Podle našich informací neexistuje žádný technický důvod pro snížení dodávek,“ řekl mluvčí německého ministerstva hospodářství.

Politici v Evropě opakovaně varovali, že by Rusko mohlo tuto zimu přerušit dodávky plynu, což by mohlo způsobit propad německé ekonomiky do recese a prudký nárůst cen plynu pro spotřebitele.

Rusko však trvá na tom, že je spolehlivým dodavatelem energií, a odmítá obvinění Západu, že využívá energii k vydírání Evropy. Problémy s dodávkami si podle Moskvy EU způsobila sama svými restrikcemi.

Tuto opravu avizoval Vladimír Putin již na tiskovém brífinku po jednání v Teheránu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …