Rusko, Ukrajina, válka. Lidé souzení za názor... Benešová: Političtí vězni. Třicet let po revoluci

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
19.12.2023 22:31 | Monitoring

Vláda je mezi lidmi strašlivě nenáviděná, říká exministryně spravedlnosti Marie Benešová, která v pořadu Aby bylo jasno přinesla slova svých spoluobčanů. Je podle ní absurdní, že vládní pětikoalici nenávidí i ti, kteří její strany volili. Kritikou nešetřila ani u nejvyššího státního zástupce Igora Stříže: „Nečekala bych, že se ho třicet let po sametové revoluci budu ptát, kolik máme politických vězňů,“ uvedla Benešová, které se nelíbí, že lidé jsou českými soudy souzení pro své názory.

Rusko, Ukrajina, válka. Lidé souzení za názor... Benešová: Političtí vězni. Třicet let po revoluci
Foto: Aby bylo jasno
Popisek: Exministryně spravedlnosti Marie Benešová

Jsme ještě demokratická země, když občané stojí před soudem za své názory a výroky? Funguje u nás stále justiční mafie? Ptá se bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová, právnička, bývalá nejvyšší státní zástupkyně.

Úvodem Benešová zhodnotila dva uplynulé roky Fialovy vlády. „Za ty dva roky musím konstatovat, že ta vláda úspěchy tedy nemá. Jak to pozoruji mezi lidmi, a já se pohybuji mezi lidmi, tak ta vláda je strašlivě nenáviděná, a dokonce je nenáviděná i voliči, kteří volili tyto strany, což je tedy absurdní. Bavím se i s jejich voliči, ti jsou těžce zklamaní, nevidí perspektivu,“ přinesla slova svých spoluobčanů.

Exministryně spravedlnosti uvedla, že se jí nelíbí, že tento rok české soudy soudily několik občanů za jejich názory, za to, co říkali a co si mysleli, nebo za to, že si v době rusko-ukrajinského konfliktu na sebe vzali svatojiřské stuhy. „Sama jsem to kritizovala. Panu Střížovi jsem mnohdy přes bývalé kolegy vzkázala, že by měl být opatrnější v těch doporučeních, já bych takhle nepostupovala,“ řekla.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vrcholem nové nesvobody u nás je udání učitelky žákem., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 20.12.2023 7:32:23
Je to plod proniknutí politické nalejvárny "Člověk v tísni" do škol a působení ministra Rakušana. Postihování za názory, za diskuzi by mělo být naprosto nepřípustné, stejně jako posílání politických organizací do škol.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…