Rusko čekají volby. Lidé jsou ochotni prodat svůj hlas za ...

28.08.2016 15:58

V září se v Rusku odehrají parlamentní volby. Ačkoli je předvolební kampaň poměrně živá, ruský prezident Vladimir Putin v ní byl označen za blázna, jen málokdo pochybuje o tom, že nakonec zvítězí vládní Jednotné Rusko, které stojí za prezidentem Putinem. Průzkum nezávislého centra Levada ukázal, že nemalá část Rusů je ochotna prodat svůj hlas tomu, kdo zaplatí v přepočtu 1800 korun.

Rusko čekají volby. Lidé jsou ochotni prodat svůj hlas za ...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na Rudém náměstí v Moskvě

Průzkum centra Levada ukázal, že Rusové přistupují k nadcházejícím parlamentním volbám s velkou rezervou. Server Českého rozhlasu, který přinesl informace o ruských volbách českým čtenářům, napsal, že podle názoru voličů budou stejně z kandidátních listin odstraněni lidé nepohodlní Kremlu – tedy Vladimiru Putinovi a jeho spolupracovníkům. Tento názor sdílí asi 8 procent dotázaných. 22 procent lidí věří, že k žádným machinacím nedojde.  

„Polovina Rusů je podle průzkumu nezávislého centra Levada přesvědčena, že zářijové parlamentní volby budou předmětem dalekosáhlých podvodů. A ještě horším vysvědčením pro demokracii v největší zemi světa je fakt, že čtvrtina respondentů by za částku odpovídající 1800 korun klidně prodala svůj hlas,“ píše dále server ČRo.

Celý text najdete zde

Další průzkum zpracoval výrazný kritik Kremlu Alexej Navalnyj, jehož Strana pokroku byla z voleb vyloučena. Snažil se ukázat, že Moskvané zatím nejsou rozhodnuti, komu dají svůj hlas. „Moskvané cítí v kostech, že tyhle volby nebudou poctivé,“ řekl britskému deníku The Times Navalnyj.

 Stojí přitom za pozornost, že při posledních volbách v hlavním městě prozradilo jen 27 procent lidí, že hlasovalo pro Jednotné Rusko. Oficiální čísla však ukázala, že vládní stranu volilo celých 47 procent Moskvanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…