Rusku se smrt Navalného nehodila, zato Západu je užitečnější mrtvý. Profesor Drulák tuší

20.02.2024 22:47 | Monitoring

Green Deal jako nástroj sociálních inženýrů v Evropské komisi, profesor Petr Drulák v pořadu NALEVO na youtubovém kanálu Aby bylo jasno rozebral pondělní protesty zemědělců v Praze a následné reakce politiků a médií. Slovo pak dodal i k ruskému a ukrajinskému režimu, které shledává podobnými. Vyjádřil se též ke smrti aktivisty Alexeje Navalného. Mrtvý Navalnyj je pro Západ užitečnější než živý Navalnyj, říká Drulák a věří proto, že jeho smrt byla náhodná.

Rusku se smrt Navalného nehodila, zato Západu je užitečnější mrtvý. Profesor Drulák tuší
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Diplomat a bývalý velvyslanec Petr Drulák

Do Prahy v pondělí přijely stovky traktorů, zemědělci protestovali proti Green Dealu a vyjádřili svou nespokojenost s nečinností české vlády. Bývalý diplomat a pedagog Petr Drulák se v pořadu NALEVO věnoval jak tomu, co zemědělci požadovali, tak i reakci představitelů vlády i médií.

Profesor dal za pravdu organizátorovi protestu Zdeňku Jandejskovi, který ve vysílání televize Nova den před začátkem protestu vysvětlil důvody protestu a označil problém, proti němuž zemědělci v několika zemích Evropy protestují, za „celoevropský“.

„Sociální inženýři v Evropské komisi se rozhodli zničit evropské zemědělství a evropský průmysl. Slouží jim k tomu Green Deal,“ potvrdil i Drulák. „Být součástí Evropy neznamená dojíždět do Bruselu a všechno tam odkývat, jak dělá Fialova vláda. Být součástí Evropy znamená být součástí evropské demokracie – a k evropské demokracii patří i to, že se prostě o některé věci dokážeme tvrdě pohádat,“ dodal Drulák s tím, že pokud vládní představitelé neposlouchají, tak si lidé dialog vynutí – tak jako to v pondělí v Praze udělali čeští zemědělci.

Ti o sobě podle slov Druláka dali vědět „mimořádně kultivovaným způsobem“. Dopis se svými požadavky zemědělci předali ministru zemědělství Marku Výbornému z KDU-ČSL. Výborný převzetí dopisu potvrdil a prohlásil, že pokud je ve výzvě něco, co by vyžadovalo jeho reakci, tak odpoví. Odmítl však vést debatu s protestujícími zemědělci, kterou označil za „politický protest“.

„A jakou debatu by chtěl vést?“ nechápal Drulák výhrady ministra zemědělství. „Samozřejmě že požadavky zemědělců jsou politické. A on sám je politik,“ poukázal Drulák na skutečnost, že ministr Výborný není expertem na věc, a nemá tak kapacitu na vedení odborné debaty. „Jakou debatu by chtěl vést, když ne politickou? Ale možná nemá ani na tu,“ uvažoval profesor.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46422 lidí
Mezi požadavky zemědělců se navíc podle Druláka neobjevily žádné nové a překvapivé položky. Tedy nic, co by mělo ministra zaskočit. „A pokud tyto věci ví, jak je možné, že nehnul prstem? A jak je možné, že si ještě klade podmínky, za jakých je on připraven diskutovat s těmi, jež jeho politika naprosto ničí?“

Drulák upozornil, že protest zemědělců v Praze byl tak poklidný, že doprava ten den byla jednodušší než o jiných pondělcích. „Možná to zemědělci s tou slušností trochu přeháněli,“ zamyslel se. „Navzdory tomu, že organizace probíhala způsobem velmi kultivovaným a nenásilným, tak oligarchie neváhala přistoupit k démonizaci hlavních organizátorů,“ řekl Drulák. Terčem byl hlavně organizátor, zemědělec Zdeněk Jandejsek.

Drulák se postavil i za slova bývalého prezidenta Václava Klause, který odmítl, že by za protesty zemědělců stál ruský vliv. Klaus se též ohradil proti výroku premiéra Petra Fialy, který za protesty vidí podporovatele Kremlu.

K protestům se vyjádřil i bývalý prezident Miloš Zeman. Toho překvapilo, jak váhavě se k protestu postavilo vedení Agrární komory ČR, a obhajoval některé z požadavků a stížností zemědělců.

„Oba naši prezidenti – jeden zprava, druhý zleva, kroutí hlavou nad tím, co se tady děje. Kroutí hlavou nad tím, jak je možné, že naši zemědělci jsou tímto způsobem šikanováni a že tomu vláda přihlíží. A co hůř, že tomu přihlížejí i hlavní stavovské organizace,“ uvedl Drulák.

V pořadu NALEVO Drulák komentoval i tragickou zprávu o úmrtí ruského opozičního aktivisty, novináře Alexeje Navalného. „Zemřel v lágru za polárním kruhem a já se domnívám, že jeho osobnost zaslouží určitý respekt. Ne za jeho názory. Navalnyj byl velkoruský šovinista, vedle něhož je Vladimir Putin umírněný západní liberál,“ řekl Drulák.

Navalnyj si podle jeho slov nezaslouží respekt i proto, že se nechal podporovat západními zpravodajskými službami. Respekt by mu Drulák přiznal za odvahu. „Byl to člověk, který měl sice pomýlené názory, ale byl za ty názory ochoten bojovat a něco obětovat,“ popsal osobnost ruského novináře Drulák.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45990 lidí
„Přiznejme si, že Navalnyj je Západu mnohem užitečnější mrtvý než živý,“ řekl Drulák a dodal, že zaživa mohl Navalnyj říkat věci, které si doopravdy myslel. „A to byly věci, které se Západu nelíbily.“

Pro Kreml je to naopak. Smrt Navalného se Rusku nehodila. Z toho Drulák usuzuje, že je proto možné vycházet doopravdy z toho, že jeho smrt byla náhodná a nebyla způsobena cizím zaviněním.

V kontrastu se smrtí Navalného v Rusku pak Drulák hovořil i o úmrtí amerického reportéra Gonzala Liry v ukrajinském vězení. „Nesnažil se politicky bojovat se Zelenským, ale velmi tvrdě ho kritizoval. Byl neúprosným kritikem ukrajinských poměrů… Prostě byl zvyklý, že v zemi, ve které vyrostl, si žurnalista může říkat, co chce. On to dělal na Ukrajině. Tam něco takového možné není. Podle toho dopadl.“

Drulák se pozastavil nad tím, že o jeho smrti se média na rozdíl od smrti Navalného tolik nezmiňovala. „Prostě někteří mrtví se hodí, někteří se nehodí,“ seznal Drulák.

Ve videu vyzval k zamyšlení nad tím, že na Ukrajině je velmi podobný režim tomu ruskému autoritářskému režimu. „Ale na rozdíl od toho ruského ten ukrajinský režim financujeme a tvrdíme, že je demokratický,“ řekl Drulák. „Položme si otázku, jestli tohle stojí za to,“ vyzval profesor své sledující.

Celé video ke zhlédnutí zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vražda mladé ruské novinářky výbuchem ukrajinské bomby nevadí!? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesathene , 21.02.2024 12:08:53
Mně tedy ano! Naopak Navalnyj mně prostě nezajímá! Kdo se zůčastnil intrik proti své vlasti je prostě zrádce !

|  15 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …