Rušno u Jílkové na téma kouření. Kubera vysvětlil, jak prospívá jeho zdraví a lékařka jej zhnuseně posílala do kabaretu

15.10.2015 23:01

Příští týden budou poslanci projednávat nejkrutější zákon vůči kuřákům v našich dějinách. Těmito slovy zahájila moderátorka Michaela Jílková pořad Máte slovo České televize, kde vystoupili i vášnivý kuřák Jaroslav Kubera (ODS) nebo lékařka Eva Králíková. A bylo se na co dívat, neboť létaly blesky. Lékařka obvinila Kuberu, že se hodí možná tak do kabaretu. Nejen mezi těmito hosty hodinu zuřily ostré slovní přestřelky.

Rušno u Jílkové na téma kouření. Kubera vysvětlil, jak prospívá jeho zdraví a lékařka jej zhnuseně posílala do kabaretu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka pořadu Máte slovo Michaela Jílková

V pořadu diskutovali poslanec ANO Radek Vondráček, senátor ODS Jaroslav Kubera, lékařka z Centra léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN Eva Králíková, signatář Petice na podporu zachování současného stavu v oblasti regulace kouření Marek Libert, kterého jako nekuřáka poslanci pobouřili natolik, že bojuje za kuřáky. Spolu s ním ve studiu vystoupil i zapřísáhlý nekuřák z Litvínova Pavel Mach, který důrazně hájil právo na čistý vzduch.

Vondráček v úvodu poznamenal, že z kouře smrdí lidem oblečení. Kubera mu v tom dal jasně za pravdu, přidal ovšem jedno ale. „Problém mají ti dobrodějové. Přitom v těch vesnických hospodách se vždy domluví, třeba když je léto, kouří se venku. Vy jste řekl, že kouření smrdí, a to máte svatou pravdu, ale víte, jak smrdí cyklista po patnácti kilometrech?“ ptal se Kubera, který doplnil, že současná vláda zničí malé hospody zavedením elektronické evidence tržeb a zákazem kouření.

Pan Limbert v tom dal Kuberovi jasně za pravdu a nechápal, proč chce stát něco nařizovat, když u nás existují kuřácká i nekuřácká zařízení a každý se může svobodně rozhodnout, kam zavítá. V tu chvíli se ozval řidič autobusů Pavel Mach, podle něhož kuřáci musejí počítat s tím, že si prostě nezapálí všude.

Lékařka Králíková k tomu přidala i zdravotní pohled. Ten, kdo zavítá do restaurace či hospody, má právo na čistý vzduch. „Paní Jílková, vy jste řekla, že je to krutý zákon, ale on vůbec není krutý,“ poznamenala. Kruté jí naopak přijde, že kouření bohužel „přiživuje infarkty“. „Kouření způsobuje asi pět tisíc infarktů,“ doplnila lékařka. V tu chvíli se ale ozval Kubera. „Tohle někdo spočítal?“ ptal se.

„Ano, spočítal a snad dostanu prostor k odpovědi, i když nebude na jednu větu, i když tu diskusi tady asi řídí pan Kubera,“ zareagovala lékařka. „Vy o tom problému asi mnoho nevíte,“ obrátila se znovu na Kuberu. „Pan Kubera je chytrý a vtipný, jeho vystoupení se možná hodí do nějakého kabaretu, kterým možná tento pořad částečně je,“ rýpla si dáma.

Na to ovšem zareagovala Michaela Jílková. „Já vás prosím, nezlehčujte tuto diskusní platformu, jedinou necenzurovanou diskusní platformu,“ udeřila moderátorka.

Z publika se následně ozval hlas Ladislava Jakla, někdejšího ředitele Politického odboru Kanceláře prezidenta republiky, který jasně řekl, že zákaz kouření považuje za šikanu dospělých lidí, která může skončit bůhvíkde.  

Proti němu se postavil další host v publiku, pan Chrástek, majitel restaurace, který se zákazem kouření v restauracích souhlasí. Tento pán Kuberovi vytkl, že si na této populistické otázce jen upevňuje politickou kariéru. „Malá vesnická hospoda je pro všechny, ta je pro štamgasta na pivo, ta je pro cyklistu na limo, ale i pro děti na zmrzlinu,“ doplnil. A právě to je důvod, proč by mělo být v restauracích zakázáno kouření.

S tím ale nesouhlasil další majitel hospody, pan Procházka, u něhož prý zahraniční hosté oceňují svobodu volby, kterou u nás ještě máme, zatímco na Západě už ne. Poslanec Vondráček však kontroval, že jako nekuřák má svobodu jít do jakékoli restaurace a má tam právo na dýchání čerstvého vzduchu.

Ve druhé polovině pořadu od Kubery zaznělo, že se z kouření odvádí státu asi 80 miliard a ministrovi financí Andreji Babišovi by se velmi nelíbilo, kdyby o tyto peníze přišel. V tu chvíli se ale neudržela Králíková, podle které může každý kuřák své peníze investovat jinam, takže stát o daňové výnosy nepřijde. Je prý však třeba dodat, že kuřáci dříve umírají, takže si mnohdy ani nestačí vydělat na zdravotní péči, kterou díky řadě nemocí navázaných na kouření vyčerpají.

Kouření může i prospívat, řekl Kubera. Třeba když...

Následovala však další replika senátora Kubery, podle kterého může kouření člověku i prospívat. „Když je u nás na severu inverze, tak nekuřáci zalehnou, ale mně jako kuřákovi inverze napřed žere ten dehet, a než se dostane k růžovým plicím, inverze se zase zvedne,“ poznamenal senátor. Lékařka Králíková označila Kuberovy argumenty za scestné.

Zastání se však senátor dočkal od dalšího hosta ve studiu, který konstatoval, že zákaz kouření vymysleli ve Spojených státech, odkud to tlačí do EU a ta to zase tlačí k nám. „Politici by na jedné straně chtěli zakázat kouření, ale peníze z toho by taky chtěli, takže já čekám, kdy přijdou na způsob, jak je získat,“ rozzlobil se host.

Jen počkejte, přijde „konec hry“, prorokovala lékařka

Králíková v tom dala pánovi do jisté míry za pravdu, když prozradila, že v New Yorku se nesmí kouřit na ulicích či v parcích. Uznala ale, že kouření nelze zakázat absolutně. „Nemůžeme zakázat něco, na čem je závislá třetina obyvatel, posteskla si. Řada zemí ale má už dnes plán, kterému říká „end game“, čili konec hry, kde se počítá s postupným zákazem kouření.

Podle Liberta ale takovýto zákaz povede jen k tomu, že kouření zase bude více sexy, protože zakázané ovoce více chutná. „To jsme se nepoučili ani z prohibice?“ ptal se. A senátora Kuberu zmíněný konec hry totálně rozčílil. „Tady se neřeklo všechno. Paní doktorka řekla, že přijde konec hry. Jenže pokud mě tady trefí infarkt, tak vy s tím omezováním neskončíte. Lidi taky moc koukají na televizi, takže se rozhodne, že dvě hodiny týdně televize dostane táta na fotbal, dvě hodiny mám na seriály a konec,“ zuřil ve studiu Kubera.

Celou diskusi uzavřel Ladislav Jakl, který z publika poznamenal, že soukromník provozující hospodu či restauraci má právo si říci, co se v jeho podniku bude dít. Pokud takový podnikatel servíruje ryby a nějakému zákazníkovi ryby smrdí, ať do té restaurace prostě nechodí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…