Rusové si „vyzkouší“ útok na NATO? Mrazivé. Obavy západních politiků vysloveny

22.02.2024 17:14 | Monitoring

Stále více západních diplomatů má pocit, že se válka na Ukrajině vymyká Západu z rukou, a pokud nepřijde s novou strategií, Rusko zaznamená velké vojenské vítězství. Příčinou aktuální neutěšené situace na bojišti je prý neúčinnost sankcí a také pomalé tempo dodávek nejpotřebnějších zbraní včetně raket dlouhého doletu nebo stíhaček, čemuž se státy EU a NATO dlouho bránily kvůli strachu z možného jaderného konfliktu s Ruskem. Vyjednávání o míru se tak jeví jako čím dál pravděpodobnější varianta, pokud nemá dojít k úplnému zničení Ukrajiny.

Rusové si „vyzkouší“ útok na NATO? Mrazivé. Obavy západních politiků vysloveny
Foto: Koláž PL, YouTube
Popisek: Joe Biden a Olaf Scholz

Na nedávné mnichovské bezpečnostní konferenci, kde došlo k setkání západních bezpečnostních a diplomatických elit, byla podle účastníků „pochmurná nálada“. To bylo dáno zprávou o smrti ruského opozičníka Alexeje Navalného a také ruským vojenským úspěchem u Avdijivky. Podle jednoho z účastníků konference všichni pociťovali naléhavost situace, ale nikdo nepřišel s řešením. „Je zde cítit naléhavost, ale chybí smysl pro akci,“ řekl Jan Techau, ředitel německé pobočky think-tanku Eurasia Group.

Dva roky po Putinově invazi na Ukrajinu je situace opravdu nejčernější od doby, kdy ukrajinská armáda k radosti Západu vyhnala Rusy až do východních oblastí země. Američtí republikáni na příkaz exprezidenta Donalda Trumpa blokují dodávky zbraní na Ukrajinu, což začíná být pro ukrajinské vojáky fatální. Evropští představitelé, přestože se nyní stali hlavními materiálními podporovateli Ukrajiny, nedokážou zaplnit mezeru ve vojenských dodávkách, způsobenou zastavením americké pomoci.

Rusko zároveň nejeví známky ekonomického propadu a i díky umnému obcházení západních sankcí má Rusko aktuálně ve státní kase více peněz než před válkou. A velká část těchto peněz je směřována na financování války. Po dobytí Bachmutu a Avdijivky se podle pozorovatelů ruské jednotky nyní snaží prosadit svou převahu v dalších oblastech. „To, co slyšíme z fronty, je stále více znepokojující,“ řekl v lednu jeden z vysokých evropských vládních úředníků. „Riziko průlomu ze strany Rusů je reálné,“ dodal diplomat podle informací bruselského listu Politico.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na Ukrajině je velmi aktivní proruské partyzánské hnutí ale o tom se nepíše, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 22.02.2024 19:36:00
Vlaky které míří na frontu často nedojedou do cílové stanice .Sabotáže v továrnách vyrábějící na Ukrajině zbraně . Mnoho Ukrajinců si uvědomuje že slouží Americkým kolonistům jako užiteční idioti a nechtějí umírat za jejich zájmy. Rusové a Ukrajinci se nakonec dohodnou na míru a neutralitě Ukrajiny až dojdou na frontě Banderovci kteří jsou v podstatě jen obyčejní vlastizrádci protože bojují za Americké zájmy udržet Ukrajinu jako Americký protektorát. Boje o Donbas kde žije proruská většina jsou zbytečné mělo se respektovat místní demokratické referendum.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…