Šachista Kasparov popsal Putinův režim. Už v roce 2015

08.06.2022 21:03 | Bleskově

Ruská agrese na Ukrajině je částí „páté kolony putinovců“ ze Západu a EU podporována, slouží jako kritika současného amerického prezidenta Joea Bidena, upozornil dne 25. února na sociální síti Twitter ruský šachový velmistr světa a jeden z největších kritiků Putinova režimu Garry Kasparov, který před podobným vývojem už dlouho před tím varoval.

Šachista Kasparov popsal Putinův režim. Už v roce 2015
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Garri Kasparov, ruský opoziční politik

Strategii protiútoku vůči Rusku prý nemají Spojené státy ani EU. Kasparov přidává svá doporučení, jak postupovat, a která musí přijít okamžitě. „Cena je vysoká, ale bude vyšší. Je čas bojovat,“ vzkázal tedy.

Zopakujme, že den po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

Kasparov, mistr světa v šachu v letech 1985–2000 a opoziční demokratický politik, se vůči ruskému prezidentovi Putinovi vymezuje dlouhodobě. Jde o zjevně nejhlasitějšího kritika Kremlu, pochopitelně žijícího mimo Rusko.

Kasparov je ve svých postojích konstantní a aktuální.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí
Jeho kniha Zima přichází (JOTA, 2022) sice spatřila světlo světa už v roce 2015, nic tím ovšem neztrácí. Nové vydání doplňuje předmluva rusisty, překladatele a novináře Libora Dvořáka.

Začátek 90. let 20. století, rozpad Sovětského svazu, éra prezidenta Borise Jelcina, čečenské války a 15 let Vladimira Putina ve funkci prezidenta nebo premiéra Ruska. Všechny tyto události jsou ve větší či menší míře reflektovány v knize Garryho Kasparova Zima přichází. Popis prvních deseti let po pádu železné opony otevírá hlavní téma, kterým je autorův pohled na Vladimira Putina.

Jeho vzestup z pozice někdejšího důstojníka KGB až na prezidentský post chápal Kasparov jako jeden z prvních jako signál, že se Rusko začíná odklánět od demokracie. Jako čelný představitel ruské opozice označuje autor současného prezidenta za diktátora, který má díky obřím zdrojům a nukleárním zbraním velkou moc po celém světě, a kritizuje vstřícný postoj Spojených států a dalších západních zemí k Rusku.

Kniha vyšla v květnu v překladu Petra Kovaříka. ParlamentníListy.cz děkují nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku.

Ukázka z textu:

„Boris Jelcin zemřel 23. dubna 2007. Jeho odkaz jsem velebil už v kapitole 5, ale rád bych se ještě zaměřil na jeden přehlížený aspekt Jelcinovy smrti. Jak bylo vzhledem k jeho zdraví a mírové smlouvě s Putinem pravděpodobně nutné, nebyl po odchodu z úřadu 31. prosince 1999 příliš vidět. Jediný okamžik, kdy si vybavuji, že jsem jeho jméno zahlédl ve zprávách, byl po tom, co společně s Michailem Gorbačovem veřejně, i když nepříliš ostře, kritizovali Putinovy uzurpátorské mocenské reformy po Beslanu.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…