Saša Vondra po průšvihu s libanonským špionem: Obraťte se na Šlachtu, ten pohřbil české zpravodajské služby

05.02.2016 11:54

Exministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se na webu SvobodnéFórum.cz vyjádřil ke kauze Alího Fajáda a jeho propuštění z vězení. Robert Šlachta je podle něj hrobařem českých zpravodajských služeb.

Saša Vondra po průšvihu s libanonským špionem: Obraťte se na Šlachtu, ten pohřbil české zpravodajské služby
Foto: CEVRO Institut
Popisek: RNDr. Alexandr Vondra, ředitel Centra transatlantických vztahů VŠ CEVRO Institut

„V červnu to budou tři roky, co jsme byli svědky operetního melodramatu o vztahu premiéra a jeho asistentky, k němuž se při plnění svých zákonných povinností připletla vojenská zpravodajská služba. Do jejích objektů vtrhlo po ránu a bez varování či spolupráce se službou komando policajtů z ÚOOZ. Výsledkem byl nejen pád vlády, ale i zatčení ředitele Vojenského zpravodajství generála Kovandy a jeho předchůdce generála Páleníka, dvou nezpochybnitelných válečných hrdinů z bojů v Afghánistánu,“ uvedl svůj příspěvek Vondra. Tehdy prý události sledoval z Francie, kde byl na návštěvě u amerického přítele, a přemýšlel, zda by se něco takového mohlo právě ve Spojených státech stát. A podle něj by to možné nebylo.

„Po více než dvou a půl letech je ovšem možné bilancovat. Všichni aktéři jsou z vazebních věznic dávno propuštěni a téměř všechna soudní jednání skončila, byť zatím nepravomocně, jejich očekávatelným osvobozením. Jediným výsledkem této operace tak byla zásadní destabilizace zpravodajských služeb v naší zemi,“ konstatuje Vondra a spojuje toto hořké ovoce se skandálním propuštěním Alího Fajáda z vězení a s rozhodnutím české vlády nevydat ho k trestnímu stíhání do USA. 

„Toto rozhodnutí nejen vážně poškodilo naše vztahy se Spojenými státy, které okamžitě prohlásily, že ho považují za ‚neospravedlnitelné‘ a že jsou z něj ‚šokované‘, ale – a to zejména – totálně znevěrohodnilo české zpravodajské služby ve světě,“ dodává Vondra. Blbost, neschopnost a nespolehlivost se navíc podle něj nezapomínají, a tak není jasné, jak služby našich spojenců budou připraveny v příštích letech s našimi zpravodajci dál spolupracovat. 

Fajád, kterého Američané viní z ozbrojené podpory teroristických organizací, byl uvězněn v Praze v roce 2014, česká vláda však následně přistoupila na obchod s Libanonem a vydala jej zpět do vlasti místo do Spojených států. Libanonci výměnou propustili pět uvězněných Čechů. Vondra tento celý postup nazývá amatérismem, naivitou a diletantismem vojenské zpravodajské služby. 

Původní text ZDE.

„Postoj vlády v čele s ministrem spravedlnosti je zbabělý a skandální. Čeští trumberové placení státem nebo dokonce Fajádem sami vlezli do průhledné léčky – v lepším případě z hlouposti, v horším případě ze zištných důvodů, jak naznačují velké peníze, které se prý objevily u uneseného advokáta – a Sobotkova vláda v čele se dvěma Babišovými ministry toto jejich hloupé, nebo dokonce nemravné jednání posvětila,“ nebere si servítky Vondra.

„Ovšem vůbec nejděsivější zprávou týdne je, že malér budou vyšetřovat Robert Šlachta a jeho hoši z ÚOOZ. Muž, který na maléru nese největší vinu tím, že před třemi lety zasadil zpravodajským službám úder, z něhož se doteď nevzpamatovaly, se je nyní chystá definitivně dorazit. V době, kdy s počtem migrantů v Evropě dramaticky stoupá i nebezpečí teroristických útoků, je to vůbec ta nejhorší zpráva,“ uzavírá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…