Šéf Nečasova úřadu nechával tajné dokumenty ve skříni. Přes Nagyovou se prý mohly dostávat k Rittigovi

19.02.2014 7:51

Kolem Jany Nagyové-Nečasové a jejího působení na Úřadu vlády se prý může rozpoutat další skandál. Tentokrát se má týkat nezákonného nakládání se zprávami tajných služeb, které prý klidně mohly končit až u kontroverzního podnikatele Ivo Rittiga.

Šéf Nečasova úřadu nechával tajné dokumenty ve skříni. Přes Nagyovou se prý mohly dostávat k Rittigovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vila Lubomíra Poula

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Podle MF Dnes policie podezírá Lubomíra Poula, jenž za Petra Nečase řídil Úřad vlády, že Nagyové umožnil přístup k dokumentům, které vůbec neměla vidět, přitom porušil všechny možné předpisy.

Když v červnu prováděli detektivové prohlídku ve Strakově akademii, zarazil je nepořádek v utajovaných dokumentech, které měl na starosti právě šéf úřadu. Zejména se jednalo o zprávy tajných služeb. Listiny s různým stupněm utajení totiž nebyly uloženy ve spisovně nebo v trezoru, ale v obyčejné skříni.

Vyšetřovatelé se podle deníku domnívají, že nemuselo jít o nepořádek, ale o úmysl. Utajené informace prý mohly touto cestou unikat k šéfce premiérova sekretariátu a jeho nynější manželce Janě Nagyové, která je mohla pouštět dále.

Nagyová přitom disponovala pouze nejnižším stupněm prověrky - na stupeň „vyhrazené“. Dokumenty, které chodily k Nečasovi prostřednictvím Poula, přitom mohly být i v nejpřísnějším režimu „přísně tajné“. Nečas vždy tvrdil, že jediným, kdo s ním komunikuje o utajených skutečnostech, je právě Poul, který je držitelem nejpřísnějšího bezpečnostního oprávnění. Národní bezpečnostní úřad však prý nyní zvažuje, zda úředníkovi prověrku neodebrat.

Uchovávání dokumentů v utajeném režimu má jasná pravidla a ohrožení utajovaných skutečností je trestným činem, za který lze vyměřit i několikaleté vězení. Poulovi by odebrání prověrky navíc zcela jistě zkomplikovalo jeho novou práci ve státních službách. Jako šéfa kabinetu jej totiž zaměstnal ministr zemědělství Marian Jurečka. Zatím ministr Jurečka svého podřízeného hájí odkazem na presumpci neviny.

Poul byl policií zadržen už při červnové razii, nakonec byl ale propuštěn bez obvinění. Právě Poul přitom v pozici šéfa Strakovy akademie přinejmenším přihlížel „úřadování“ Jany Nagyové, podepisoval šéfce premiérova sekretariátu statisícové odměny. Policie u něj navíc podle MF Dnes měla najít statisícové účtenky od luxusních šperků či značkových kabelek.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…